VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha valaki 100-150 év múlva meg fogja írni a Budapest Bank történetét, akkor az a benyomása is támadhat, hogy e bank története egy elátkozott történet, maga az intézmény egy elátkozott intézmény, ahol általában a közpénzek rovására mindig valami kedvezőtlen fordulat történik. Az újabb és újabb epizódok között ugyanis az teremt folytonosságot, hogy valamilyen módon mindig az derül ki, hogy azok az események, amelyek a banknál történtek, és amelyekhez az államnak vagy a kormánynak köze van, a közpénzek rovására teremtettek valamilyen hátrányt, veszteséget.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt itt, e Ház falai között is már több alkalommal felhívta a figyelmet azokra a szerződésekre, eseményekre, körülményekre, amelyek a Budapest Bank körül lejátszódtak. Ezek közül csak néhányat szeretnék felemlíteni. Emlékezetes volt az ÁFI-székház esete, ahol tisztázatlan volt a mostani PM helyettes államtitkár szerepe. Szeretnék emlékeztetni a 12 milliárdos tőkejuttatás esetére, amelyet egy parlamenti vizsgálóbizottság vizsgált ki, és amelynek a jelentését végül a kormánypártok teljes mértékben kilúgozták. De nyugodtan folytathatom a sort azzal a döntéssel is, ami a kormány ülésén született, amely magának a Budapest Banknak az értékesítését tette lehetővé. Erről a kormányülésről sincsenek tiszta információink. Ahány kormánytag megszólalt ebben a kérdésben, annyiféle véleményt mondott. Azt már tudjuk jól, hogy a miniszterelnök úr akkor nem volt jelen a kormányülésen, helyette az a pénzügyminiszter vezette le a kormányülést, aki korábban ennek a banknak az elnök-vezérigazgatója volt. Nem világos számunkra, hogy a kormány milyen döntést hozott, hogy valóban csak egy angol nyelvű változat alapján döntött a kormány - és így tovább, és így tovább.
A döntés után nem sokkal több ellenzéki képviselő is felvetette, hogy vajon a kormány ebben a döntésben, amikor a Budapest Bankot értékesítette, milyen kormányzati garanciákat vállalt. Erről a kormány hosszú ideig hallgatott, titkosnak minősítette, később ezek persze kiderültek, a sajtóban megjelentek. Kiderült, hogy bizony jelentős visszavásárlási garanciák kerültek beépítésre ebben a szerződésben.
Most ennek a fejezetnek egy újabb epizódjával találkozhatunk, ugyanis elkészült az az állami számvevőszéki jelentés, amely a bank értékesítését megvizsgálta.
Mit olvashattunk ebben a jelentésben? Az Állami Számvevőszék jelentése megállapítja, hogy a Budapest Bank értékesítésekor a kormányzat által meghatározott célok nem teljesültek, ez az értékesítés az állam érdekeit nem szolgálta. Az ügyletből konszolidációs befektetés megtérülése, illetve haszon nem várható, sőt az államra további - végösszegüket tekintve - bizonytalan fizetési kötelezettségek hárulnak. Az Állami Számvevőszék jelentése azt is megállapította, hogy jelen pillanatban az állam kárára mutatkozó egyenleg 16,3 milliárd forint.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez az összeg gyakorlatilag megegyezik azzal az összeggel, amelyre itt - e Ház falai között - tavaly több ellenzéki képviselő is felhívta a figyelmet. Annak a Polgári Banknak a visszavásárlása ugyanis, amely gyakorlatilag egy évig mindenféle felügyelet nélkül működött, ennek a hiánynak egy tetemes növekedését idézte elő. Ebben az ügyben a mai napig kormányzati vizsgálat sajnos nem történt.
Az Állami Számvevőszék jelentése azt is megállapítja, hogy személyi felelősség is terhel a kormányzati apparátusban működő tisztségviselőket: Bokros Lajos volt minisztert, Draskovics Tibor államtitkárt és Hegedűs Éva volt helyettes államtitkárt.
Mi történik ez után, tisztelt Ház? Az a Draskovics Tibor titkosítja e jelentés megállapításait, aki ezen ügyletben igen erősen érintve volt.
Tisztelt Ház! Mi ezt egy rendkívül rossz gyakorlatnak tartjuk. Sem a kormány, sem az Országgyűlés, sem a magyar társadalom érdekeit nem az szolgálja, ha egy ilyen jelentés titkosításra kerül. Mindenképpen szeretnénk elkerülni annak a lehetőségét, hogy kormánypárti politikusok és tisztségviselők kibújjanak a felelősség alól. Ezért a Fidesz-Magyar Polgári Párt nevében szeretnénk, ha a kormány nem a titkosítás mellett döntene, hanem e jelentés mielőbbi nyilvánosságra hozatala mellett. Megéltük már azt, hogy különböző jelentések nyolcvan évre, harminc évre titkosításra kerültek. Nem szeretnénk, ha a Budapest Bank elátkozott története egy rossz kormányzati döntés miatt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) tovább húzódna.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
(9.30)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť