DR. HOMOKI JÁNOS

Full text search

DR. HOMOKI JÁNOS
DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyűlés! A Független Kisgazdapárt a jogállamiság elleni támadásnak, a demokrácia súlyos sérelmének tartja, hogy a privatizációs visszaélések kivizsgálására létrehozott parlamenti vizsgálóbizottság nem tett eleget kötelezettségének, az Országgyűlés és a közvélemény tájékoztatásának. Aggodalommal figyeljük, hogy a kormánypártok a jelentés elfogadása nélkül próbálják a bizottságot megszüntetni.
Pártunk a többi ellenzéki párt véleményétől is határozottabb álláspontot képviselt a Tocsik-ügy körülményeinek teljes feltárása érdekében, a demokrácia védelmében. Az előterjesztett 27 oldalas módosítóindítvány-csomagban - amelyet a bizottság kormánypárti oldala teljes egészében elutasított - rámutattunk arra, hogy a privatizáció kezdettől fogva botránykrónika, melynek eredményeképpen már állami kormányzati korrupcióról beszélhetünk. A privatizációs törvénykezés kezdettől fogva terjedelmes, ellentmondásokkal, hiányosságokkal teli, a gyakori változtatások miatt áttekinthetetlen jogi normákat hozott létre, ami miatt az ÁPV Rt. szervezeti, intézményi, döntéshozatali rendszere, jogi struktúrája alkalmatlan a privatizációs folyamatok korrupciómentes, átlátható bonyolítására.
A vagyonkezelőre és jogelődeire vonatkozó törvények és belső eljárási szabályok a jogi kivételek tárházát képezték. Így, először: a törvény nem tudta megvalósítani a privatizáció folyamatának átláthatóságát, a köz által történő intézményes ellenőrizhetőségét, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos alkotmányos garanciák teljes körű érvényesíthetőségét. Még sokkal súlyosabb alkotmányossági problémát vet fel, hogy a kormány parlamenti többsége révén visszaélt a jogalkotási, törvényhozási közhatalommal is.
A privatizációs törvény alkotmányellenesen mondja ki, hogy az igazgatóság, a felügyelőbizottság tagjai, valamint a könyvvizsgáló az ÁPV Rt. üzleti ügyeiről szerzett értesüléseiket üzleti titokként kötelesek kezelni. Ez ellentétes az alkotmány azon rendelkezéseivel, amelyek szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy a közérdekű adatokat megismerje.
Mivel a vagyonkezelő közvagyonnal gazdálkodik, az erről szóló információk közérdekűek. Elfogadhatatlan, hogy azok nyilvánosságra hozatalát a törvény meggátolja, mivel ez a korrupció melegágya.
Másodszor: a privatizációt kivonták a közbeszerzési törvény hatálya alól, holott a köz vagyonának egyik legfőbb letéteményese.
Harmadszor: a privatizációt kivonták az államháztartási törvény hatálya alól, holott a költségvetéstől elkülöníthetetlen bevételeit a költségvetésnek fizeti.
Negyedszer: kiemelték a közalkalmazotti és köztisztviselői törvény hatálya alól, a fizetésekről és juttatásokról szóló szerződései szabad megállapodás tárgyai.
Ötödször: kiemelték a számviteli törvény hatálya alól, azzal, hogy a kormány rendeletekben határozza meg az általa betartandó játékszabályokat. Ez lehetővé teszi, hogy az ÁPV Rt. korlátozás nélkül köthet szerződéseket, alapíthat gazdasági társaságokat, adhat hiteleket, vállalhat garanciákat, holott az állam a köz pénzét forgatja.
Hatodszor: kivonták az Országgyűlés hatásköréből, holott a költségvetés leányvállalata, állami vagyonnal gazdálkodó egyszemélyes részvénytársaság. A törvény elfelejtette kimondani, hogy ki az egyedüli részvényese: az alapító kormány vagy a magyar állam. Így összemosódik az állam két fontos közhatalmi alkotmányos funkciója, a közhatalmi és a tulajdonosi megjelenés, valamint kizárja az Országgyűlést a nemzeti vagyon tulajdonjogának gyakorlásából.
Hetedszer: az ÁPV Rt. vagyona a kormány magánvagyona volt, ma is az, és lesz, amíg el nem fogy.
(8.50)
Az alkotmány 10. § (2) bekezdése szerint a Magyar Köztársaságban az állami tulajdon nemzeti vagyon. A Független Kisgazdapárt a privatizációs folyamatok átláthatósága, a demokrácia védelmében javasolta az Országgyűlésnek, hogy a kormány számoltassa be az ÁPV Rt.-t és jogelődeit privatizációs tevékenységéről, készpénz- és egyéb bevételeiről és kiadásairól évenkénti bontásban, a kifizetett szakértői, auditálási, tanácsadói, értékbecslési, közreműködői, illetve sikerdíjak összegeiről, melyeket nagyrészt pályázat nélkül szereztek meg az érdekeltek. Az állami hivatalok, így az ÁPV Rt. alkalmazottai kerüljenek a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá, az általa megállapított fizetési kategóriákba.
Az állami korrupció megszüntetése érdekében a közfeladatot ellátó hivataloknál, intézményeknél a jól megfizetett saját alkalmazottak lássák el azokat a megbízásokat, amelyeket külső személyeknek adtak csillagászati összegekért. Eddig elprivatizálták a nemzeti vagyon háromnegyedét úgy, hogy nem volt verseny, nem volt nyilvánosság, nem készült nemzeti leltár, nem történt meg a vagyon értékelése, melyekből meg lehetett volna állapítani, hogy milyen értéket privatizáltak. Nem lett meghatározva a privatizáció stratégiája, hogy a bevételekből mit mire kell fordítani; javasoltuk lakásépítésre, így munkahelyek teremtésére, az ipar modernizálására, autópályák építésére s a többi. Mindezeket a javaslatokat a kormánytöbbség elvetette ugyanúgy, mint pártunk javaslatait a bizottságban. Ez a magyar demokrácia súlyos sérelme!
Köszönöm figyelmüket. (Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť