BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Én vitatkoznék azzal, amit Kádár Béla képviselőtársam mondott, hogy a kormány győzelmi harsonákat zenget, és ettől a sikerpropagandától hangos a szocialista és szabaddemokrata kormánykoalíció. De hát mit tegyünk, ha az ellenzéki képviselők időnként teljesen félreértelmezik a statisztikai adatokat? Időnként teljesen más adatokat mondanak, mint amelyek a tényekben vannak, és ezekre reagálva kénytelenek vagyunk ezeket a tényeket újra és újra elismételni.
Nos, én szeretném elkerülni a hátrafelé mutogatást, és nem vonnék különösebb párhuzamot az elmúlt negyven és az elmúlt négy év között. Annyit szeretnék ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy mind a két ciklusnak volt egy-egy nagy problematikája. Az államszocializmus után bizony szembe kellett néznie súlyos szerkezetváltással és a keleti piacok elvesztésével. Ez jelentős visszaesést okozott, amellyel az önök kormányának annak idején meg kellett küzdenie; de sajnos mi örököltünk önöktől egy pénzügyi helyzetet, amivel viszont ennek a kormánynak kellett szembenéznie.
1994-et és 1997-et nem tartom szerencsésnek összehasonlítani, az idő rövidsége miatt engedjenek meg mindössze két észrevételt ezzel kapcsolatban.
Ami az inflációt illeti, 1994-ben egy mesterségesen hűtött, viszonylag alacsony inflációs ráta volt, annak következtében, hogy a jegybank a valóságoshoz képest a piacinál alacsonyabb kamatokat számított fel. Ennek következtében egyébként a megtakarítások szinte teljes egészében eltűntek a pénzintézetekből, ennek ugyanis ez volt a következménye. Most viszont az infláció nem ilyen mesterséges eszközök alkalmazásával csökkent elfogadható mértékűre.
Egyébként mind a két ciklusnak az elején csökkentek a reáljövedelmek. A mi kormányzati ciklusunk alatt ennek következménye az a pénzügyi helyzet volt, amelyet - mint mondottam már - örököltünk. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Elnézést, az idő rövidsége miatt nem tudok a többi észrevételre reagálni. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť