AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sokadszor vitatkozunk, érthető módon, a gazdaságpolitika alapvető kérdéseiről. Hadd szabadjon ismételten elmondanom azt az alapvető véleményemet, amit a tények nagymértékben alátámasztanak: itt tulajdonképpen alapvetően a rendszerváltoztatás gazdasági fejezetének problematikájáról van szó. A rendszerváltás valóban - ahogyan elhangzott, más országokban és a régióban, nálunk is - azt jelentette, hogy gazdasági szerkezet leértékelődött, piacok omlottak össze, emiatt a jövedelemtermelés mintegy 20 százalékkal mérséklődött ennek az évtizednek az elején.
Ugyanakkor az előző kormánynak, valljuk be, nem volt bátorsága ahhoz, hogy ezt a jövedelemcsökkenést engedje érvényesülni a legfontosabb felhasználási tételek és különösen a fogyasztás tekintetében. Félúton megállt, 20 százalékos jövedelemtermelés-csökkenés mellett csak 10 százalékkal csökkent a fogyasztás. Nyilvánvaló, hogy hosszú távon ez az aránytalanság nem tartható fenn, és erre a kormányra várt az a feladat, sajnos, hogy ezt a másik 10 százalékos fogyasztáscsökkentést megcsinálja. Ma a fogyasztás és a GDP aránya körülbelül ugyanannyi, mint ami '89-ben volt.
Őszintén örülök annak, hogy Kádár képviselő úr az egyensúlyi tekintetben, eladósodottság tekintetében elismerte az eddigi politika eredményeit. Azt gondolom, hogy a növekedés tekintetében is világosan látszik, hogy ebben az évben 2,5-3 százalékos növekedés össze fog jönni. Megjegyzem, a KSH szakértői is azt mondják, hogy noha az első negyedévi kísérleti számításaik valóban 1,2-t hoznak, de szerintük is továbbra is reális az év egészében e 3 százalék körüli mérték várása. Tehát ebben az évben és különösen a következő évben a növekedési teljesítmény igenis jobb lesz, mint '94-ben volt, és az infláció is most már ennek az évtizednek a legalacsonyabb szintjén van.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť