BARSINÉ PATAKY ETELKA

Full text search

BARSINÉ PATAKY ETELKA
BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP), a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! A benyújtott önálló képviselői indítványom a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek kamaráiról szóló '96. évi LVIII. törvény módosításáról szól. A '96. évi LVIII. törvényt a parlament egyhangúlag, ellenszavazat nélkül fogadta el.
A törvény hatálybalépése után nagy erővel megindult a kamarák szervezése. Mára működnek mind az országos, mind a megyei kamarák. Megalakultak a szakmai tagozatok, és a mérnöki kamarában például eddig 18 szakmai tagozat áll fenn, és kezdte meg működését.
A törvény előírása szerint a jogszabály által az engedélyhez és névjegyzékbevételhez kötött mérnöki tervezői és szakértői tevékenység 1997. július 5-e után, vagyis a múlt hét óta csak kamarai tagság alapján folytatható. A jogosultakról a tervezői és szakértői névjegyzéket a kamarák vezetik, ez közfeladati kötelezettségük.
Nos, az elmúlt egy év során ezen a ponton merült föl probléma. Miről van szó? Korábban, az akkor hatályos jogszabályok alapján tervezésre és szakértésre voltak jogosultak a technikusok is. A kamarai törvény, ha áttételesen is, de azzal, hogy a technikusok nem lehetnek tagjai a kamarának, de facto a jogosultságot megvonta. Személy szerint egyetértek azzal, hogy a magasabb végzettséget, az egyetemi diplomát annak megfelelően ismerjük el; de foglalkozni kell azzal a problémával is, hogy mi lesz azokkal a technikusokkal, akik a saját végzettségüknek megfelelően magas színvonalú szakmai tevékenységet képesek végezni.
Mi a javaslatunk? A javaslatunk az, hogy a technikusok tevékenységüket kamarai tagság nélkül is még további három évig folytathassák, amennyiben a kamaránál névjegyzékbe vetetik magukat.
Mi történhet ezalatt a három év alatt? Akik vállalják azt, hogy továbbképzik magukat, azoknak módjuk van a továbbtanulásra és a későbbiekben a magasabb fokozat elérésére. Akik erre nem vállalkoznak, azoknak lehetőségük van arra, hogy megfelelő mérnöki vagy építészirodákhoz csatlakozzanak, és ott dolgozzanak tovább. Akik pedig egyiket sem tudják vállalni, azoknak ezalatt a három év alatt módjuk és lehetőségük van arra, hogy a végzettségüknek megfelelő más területen helyezkedjenek el.
A törvénymódosítás benyújtása előtt egyeztettem a minisztériummal, a KTM-mel, és egyeztettem a kamarákkal is. Nos, voltak különböző vélemények, és el kell hogy mondjam, hogy ez a benyújtott javaslat egy kompromisszum. Kiemelnék csak egyetlenegy kérdést, hogy megvilágítsam, milyen kompromisszumokról volt szó az egyeztetések során. A minisztérium két évet javasolt átmeneti időszaknak. Szerintem az öt év helyesebb lett volna, hiszen egy egyetemi diplomát öt év alatt lehet megszerezni. Nos, a kettőből és a kamarák közreműködésével alakult ki a hároméves átmeneti időtartam. De hasonló más területeken is végül is kompromisszumra került sor.
Tehát be tudom jelenteni a tisztelt Háznak, hogy ezt a törvénymódosítást, amely még néhány apróbb tételt is tartalmaz, mind a bizottság - egyhangúlag -, mind pedig a kormány képviselője is támogatta a bizottsági ülésen. Én tehát tisztelettel kérem a Házat, hogy ezt a törvénymódosítást fogadja el.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť