ELNÖK (dr. Kóródi Mária)

Full text search

ELNÖK (dr. Kóródi Mária)
ELNÖK (dr. Kóródi Mária): Köszönöm szépen. Felhívom tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 25., 56. és 56/1. pontjaiban lévő javaslatok elfogadását. Először az előterjesztő által is támogatott, de a jelen lévő képviselők kétharmadának igen szavazatával elfogadható módosító javaslatokról határozunk.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a minősített többség szabályai szerint az ajánlás 21., 28., 37., 41., 43., 54., 57., 59., 61., 63., 65., 66., 68., 70., 78., 82., 95., 97., 111., 112., 113., illetőleg a kiegészítő ajánlás 4., 8. és 10. pontjait, amelyeket az előterjesztő támogat, de külön szavazásukat a frakciók nem kérték? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen. Boross Péter és Kertész Zoltán képviselő urak gépét kérem bekapcsolni!
Az ő igen szavazataikkal együtt 280 igen szavazattal, 19 nem szavazattal és 5 tartózkodás mellett az Országgyűlés a módosító javaslatokat elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyeket az előterjesztő támogat, kiemelésüket nem kérték, és az egyszerű többség szabályai szerint lehet róluk szavazni.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e az egyszerű többség szabályai szerint az ajánlás 1., 4., 8., 13., 14., 18., 19., 98., 99., 103., 105., 107., 110., 117., 118. pontjait, amelyeket az előterjesztő támogat, de külön szavazásukat a frakciók nem kérték? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Köszönöm. Az Országgyűlés 283 igen szavazattal, 18 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett a módosító javaslatokat elfogadta.
Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, az ajánlás és a kiegészítő ajánlás sorrendjében, amelyekre szavazási igényt terjesztettek elő vagy a támogatott módosító javaslatok elfogadása után még szavazni lehet róluk.
Az ajánlás 2. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslatot új paragrafussal kívánja kiegészíteni. Lényege: a Magyar Köztársaság a polgárok tájékozódásához való jogának érvényesítése érdekében független nemzeti hírügynökséget működtet. A kulturális bizottság támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a javaslatot az egyszerű többség szabályai szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Köszönöm. Az Országgyűlés a módosító javaslatot 78 igen szavazattal, 213 nem szavazattal, 11 tartózkodás mellett nem fogadta el.
(12.20)
Az ajánlás 7. pontjában Lányi Zsolt az 1. § (3) bekezdése kiegészítését kezdeményezi. Lényege: a nemzeti hírügynökség nem lehet alkalmas a személyes, népet, nemzetet, nemzeti etnikai, nyelvi és más kisebbségek, egyházi vagy vallási csoportok elleni gyűlölet keltésére. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselőcsoport kérte a szavazást.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy az egyszerű többség szabályai szerint, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 60 igen szavazattal, 222 nem szavazattal, 23 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 1. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat 2. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Javaslata szerint a nemzeti hírügynökség hír- és cikkszolgálati, valamint adatbanki anyagai, sajtógrafikái, fotói csak a hírügynökséggel kötött szerződés alapján, annak keretein belül használhatók fel. Az ettől eltérő jogosulatlan felhasználásnak minősül. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselőcsoport kérte a szavazást.
Tisztelt Országgyűlés! Ennek a módosító javaslatnak az elfogadásához a jelen lévő k kétharmada szükséges. Ennek ismeretében kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 72 igen szavazattal, 227 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 2. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat 2. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Lényege: a költségvetési szervek és intézmények elsősorban a nemzeti hírügynökség szolgáltatásait veszik igénybe.
Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselőcsoport kérte a szavazást. Ehhez a módosító javaslathoz is kétharmados többség szükséges.
Kérdezem az Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés 70 igen szavazattal, 227 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.
Az ajánlás 20. pontjában K. Csontos Miklós a 3. § (1) bekezdése módosítását kezdeményezi. A javaslat jogtechnikai jellegű. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselőcsoport kérte a szavazást. A jelen lévő képviselők kétharmada szükséges az elfogadáshoz.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést: elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 30 igen szavazattal, 227 nem szavazattal, 43 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 22. pontban Pallag László a 3. § (3) bekezdés elhagyását kezdeményezi. Az alaprendelkezés szerint a részvénytársaságnak egy forgalomképtelen részvénye van. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselőcsoport kérte a szavazást.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 26 igen szavazattal, 257 nem szavazattal, 20 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 24., 32., 34., 39., 45., 48., 51., 87. és 89. pontjaiban a kulturális bizottság a tulajdonosi tanácsadó testülethez telepíti a részvénytársaság elnökének kinevezési jogkörét. A javaslatsort az alkotmányügyi bizottság támogatja. A Magyar Szocialista Párt képviselőcsoportja külön szavazási igényt nyújtott be.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? A jelen lévő k kétharmada szükséges. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 117 igen, 177 nem és 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 29. és a kiegészítő ajánlás 3. pontja alternatív megoldást tartalmaz a törvényjavaslat 6. § (3) bekezdése módosítására. Mindkét indítványt a részvénytársaság elnökének kinevezésével kapcsolatos rendelkezést kívánja megváltoztatni.
Először Sepsey Tamás képviselő úr javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítő ajánlás 3. pontja szerint. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselőcsoport kérte a szavazást.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 56 igen szavazattal 249 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Sepsey Tamás javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 29. pontja szerint. A javaslatot a bizottságok és az előterjesztő egyaránt támogatja.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? A jelen lévő képviselők kétharmada szükséges. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 287 igen szavazattal, 4 nem szavazattal, 14 tartózkodás mellett elfogadta.
Az ajánlás 30. pontjában Lányi Zsolt a 6. § (4) bekezdése elhagyását javasolja. Az alaprendelkezés felsorolást tartalmaz arra, hogy ki az, aki nem nevezhető ki a részvénytársaság elnökévé. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselőcsoport kérte a szavazást.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 48 igen szavazattal, 246 nem szavazattal, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 42. pontban Sasvári Szilárd a törvényjavaslat 7. §-a (4) bekezdés b) pontjának módosítását javasolja. Lényege: ha az elnök bűnösségét jogerős ítélet állapította meg és rá szabadságvesztést szabtak ki, megbízatása felmentéssel megszűnik.
A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.
És az Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 72 igen szavazattal, 235 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett nem fogadta el.
(12.30)
A kiegészítő ajánlás 7. pontjában Molnár Péter a törvényjavaslat 8. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Lényege: az elnök megbízatásának lejártát követő két évben nem lehet többségi állami részesedéssel rendelkező gazdasági társaságban vezető tisztségviselő. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Köszönöm. Az Országgyűlés a módosító javaslatot 119 igen szavazattal, 190 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 60. pontban Sepsey Tamás a törvényjavaslat 10. §-ának módosítását javasolja. Lényege: az elnök kinevezi és felmenti az alelnököt. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Köszönöm. Az Országgyűlés a módosító javaslatot 67 igen szavazattal, 241 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 62. pontban Sepsey Tamás a törvényjavaslat 12. § (1) bekezdése módosítását indítványozza. Lényege: elhagyni javasolja a felügyelőbizottság jogkörét szabályozó rendelkezést. A kulturális bizottság támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Köszönöm. Az Országgyűlés a módosító javaslatot 114 igen szavazattal, 188 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 75. pontban Sepsey Tamás a 16. § c) pontjának módosítását kezdeményezi. Lényege: a felügyelőbizottság hatáskörébe tartozik a 100 millió forint feletti vagyoni értékű jog elidegenítési szándékának vizsgálata. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Köszönöm. Az Országgyűlés a módosító javaslatot 59 igen szavazattal, 248 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 79. pontban Sepsey Tamás a 17. § (7) bekezdése módosítását indítványozza. Az alaprendelkezés a Tulajdonosi Tanácsadó Testület létrehozásának szabályait tartalmazza. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselőcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Köszönöm. Az Országgyűlés a módosító javaslatot 55 igen szavazattal, 251 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 80. és 81. pontjai alternatív megoldást tartalmaznak a törvényjavaslat 18. §-ának módosítására. Az alaprendelkezés meghatározza, hogy ki az, aki a tanácsadó testület tagjává kinevezhető. Először Sepsey Tamás javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 81. pontja szerint. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselőcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Köszönöm. Az Országgyűlés a módosító javaslatot 53 igen szavazattal, 254 nem szavazattal, 4 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most a kulturális bizottság javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 80. pontja szerint. A javaslatot az alkotmányügyi bizottság és az előterjesztő egyaránt támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy a jelen lévő képviselők kétharmadának többségével elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Köszönöm. Az Országgyűlés a módosító javaslatot 302 igen szavazattal, 6 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadta.
A 96. pontban Sepsey Tamás a 22. § módosítását kezdeményezi. Lényege: a tanácsadó testület tagjai az országgyűlési képviselők alapdíja 60 százalékának megfelelő összegű díjazás illeti meg. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Köszönöm. Az Országgyűlés a módosító javaslatot 53 igen szavazattal, 247 nem szavazattal, 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A kiegészítő ajánlás 11. pontjában Molnár Péter a törvényjavaslat 25. §-a módosítását indítványozza. Ebben a panaszok elbírálásának fórumát és eljárási szabályait állapítja meg. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És a tisztelt Országgyűlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Köszönöm. Az Országgyűlés a módosító javaslatot 102 igen szavazattal, 197 nem szavazattal, 16 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az ajánlás 114. pontjában Sasvári Szilárd a 36. §-t új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Lényege: a kormány a törvény hatálybalépésétől számított három hónapon belül javaslatot tesz az Országgyűlésnek az MTI szolgáltatásaival összefüggő, jogtalan felhasználásnak minősülő esetek jogi meghatározásáról, illetve annak szankcióiról.
A kulturális bizottság támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy az egyszerű többség szabályai szerint elfogadja-e a módosító indítványt? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Köszönöm. Az Országgyűlés a módosító javaslatot 80 igen szavazattal, 221 nem szavazattal, 12 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Tisztelt Országgyűlés! A 115. pontban lévő módosító indítványát Molnár Péter képviselő úr visszavonta.
A kiegészítő ajánlás 12. pontjában Sepsey Tamás a törvényjavaslat 36. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni. Ebben a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatójának a kinevezésére vonatkozó szabályt terjeszti elő. A kulturális bizottság támogatja, az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot a jelen lévő képviselők kétharmadával? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Köszönöm. Az Országgyűlés a módosító javaslatot 308 igen szavazattal, 4 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyről kellett volna, de nem szavazott az Országgyűlés? Ilyen jelzés nem érkezett.
(12.40)
Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy a zárószavazásra ma délután kerül sor.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť