DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt napokban a médiákban és a sajtóban számtalan félrevezető információ jelent meg az egyházi iskolák tekintetében; félrevezető információ arról, hogy az egyházi iskolák kiemelt szerepet kaptak, és a támogatásuk is kiemelt.
El kell, hogy mondjam önöknek, hogy az egyházi iskolák - a többi iskolával együtt - normatív finanszírozási rendszerben részesülnek, így az összköltségüknek körülbelül a 60-70 százalékát kapják meg. A fennmaradó 30 százalékot az önkormányzatok a saját bevételeikből, vállalkozásokból és egyéb adókból tudják finanszírozni. Ezzel nem rendelkeznek az egyházi intézmények. Ezért a közoktatási törvény alapján létrejött a közoktatási megállapodás, ami biztosítja ezt a kiegészítő összeget az intézmények számára.
Az a téveszme, amit itt nagyon sokan hirdetnek, hogy különleges helyzete van az egyházi intézményeknek, ez egyelőre csak az egyenlőséget jelenti, sőt őszintén meg kell mondani, hogy az egyenlőséget sem, hiszen a címzett és céltámogatások rendszeréből nem részesülhetnek az egyházi intézmények - nem építhetnek tantermet, nem építhetnek kollégiumot, nem építhetnek tornatermet.
Mégis, a mostani felszólalásomnak az az oka, hogy közben elhangzott, hogy meg kívánják változtatni a közoktatási megállapodást. Ez egy megállapodás, amit a kormány nevében kötött a miniszter, és én úgy gondolom, nincs mód arra, hogy ezt megváltoztassák, hiszen 20 éve kötött megállapodás. Különös tekintettel nincs mód az ilyenfajta felszólalásokra vagy az olyanfajta nyilatkozatokra, amelyek szeptember 8-án elhangzottak a Nap Televízióban, amely így szól a miniszter tanácsadója szájából: egyszer ki kell húzni a közoktatási megállapodást, azt kell mondani, hogy jár az állami járandóság, de csak az állami támogatás, ugyanúgy, mint az önkormányzati iskolákban, minden iskolafenntartó számára - és pont. Ez a pont - úgy gondolom - nem az egyeztetést jelenti, és nem azt jelenti, hogy valaki végiggondolta, hogy mi történjen az egyházi intézményekkel.
Nem hiszem, hogy az új kormányzatnak célja az, hogy elbizonytalanítsa az egyházi intézményeket, hiszen nem tudják a tanárok és nem tudják a diákok, hogy miből fogják finanszírozni az iskolájukat az elkövetkezendő időszakban. Ugyanakkor azt kell mondjam, hogy még egy igen érdekes megállapodás született az elmúlt napokban, amikor is a mai nap a Nap TV-ben szintén elhangzott: nincs pénz és nincs szándék betartani a közoktatási megállapodást.
Úgy gondolom, hogy célszerű lenne a költségvetési törvény 1993. évi és 1994. évi számát átlapozni, ahol is tartalékolt a kormány, illetve - bocsánat, nem tartalékolt - biztosított bizonyos összeget az egyházi intézményeknek a normatíván felül, hogy finanszírozhatók legyenek, és ugyanakkor úgy gondolom, hogy ezt a pénzösszeget továbbra is kell biztosítani. A magyar közoktatási rendszerben 2 százalék az egyházi intézmények aránya, szemben az európai 10-40 százalékos normával. Úgy gondolom, hogy a 2 százalék tönkretételével nem lehet a 98 százalékot finanszírozni.
A félretájékoztatásnak egy másik, nem az egyházi intézmények, hanem az alapítványi és magánintézményekre vonatkozó részére is szeretném felhívni a figyelmet. Fodor Gábor miniszter úr szájából elhangzott, hogy nincs mód alapítványi és magánintézményeket finanszírozni - nem lehet. Ugyanakkor a közoktatási törvény nem tesz különbséget ebben a tekintetben; azt mondja, ha közoktatási érdek, akkor támogatni kell ezeket az intézményeket. Szintén figyelmükbe ajánlom a költségvetési törvényt, ahol például az Autista Alapítvány iskolafenntartására eddig is támogatást nyújtottunk, hasonló módon a Gandhi Alapítványnak - cigánygyerekek középiskolai oktatására -, és még folytathatnám a sort.
(15.20)
Tehát nem igaz az a feltevés, ami eddig arról szólt, hogy különleges szerepet biztosítunk az egyházi intézményeknek. Én nagyon örülök annak, hogy igazságügy-miniszter úr ott ül az oktatási miniszter úr mellett, és így úgy gondolom, hogy ezt a jogsértő magatartást, hogy egy megkötött szerződést felbontanak, nem fogja a kormány teljesíteni. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť