KARAKAS JÁNOS

Full text search

KARAKAS JÁNOS
KARAKAS JÁNOS (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Igyekszem ebben a késői órában rövid lenni.
A szocialista párt mezőgazdasági munkacsoportja kétszer is megvitatta Gyimóthy Géza úr H/30-as indítványát, először rögtön azután, hogy megkaptuk ezt az indítványt. Hozzá kell tenni, hogy már akkor is sok kérdés vetődött fel bennünk, sokat vitáztunk. Egyről nem volt vita, mégpedig arról, hogy minden eszközzel segíteni kell azokat a javaslatokat, amelyek a munkanélküliség megoldásával foglalkoznak.
Ezért is fogadtuk el Gyimóthy Géza úr indítványának napirendre vételét. Tehát ezt a szándékunkat szavaztuk meg, amikor mindannyian igennel szavaztunk. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy már akkor is nagyon sok kérdés vetődött fel és sok kétely fogalmazódott meg bennünk.
(20.10)
Az egyik, rögtön az elején: megfelel-e a formai, tartalmi követelményeknek ez az indítvány? Mint a múlt heti vitából is kiderült, nem volt véletlen ez a felvetés, hisz' nagyrabecsülöm és tisztelem Gyimóthy Géza urat, ahogy védte az álláspontját, viszont pontosan ez támasztotta alá azt, hogy igazából itt derült ki a vita során, hogy eredetileg ő sem úgy gondolta az előterjesztést, hogy a mezőgazdasági vagy az FM tárcához, hanem később változtatott: a kormány egészéhez nyújtja be az indítványát. Tehát ez is azt mutatja, hogy nem volt indokolatlan, amikor kétségeinket fejeztük ki, hogy megfelel-e egyáltalán a formai követelményeknek is ez az indítvány.
A másik már tartalmi kérdésekbe vágó. Felvetődött, hogy alkalmas-e egyáltalán ez a forma, amit Gyimóthy úr javasol. Lehet-e egy-két millió forinttal valaki sikeres vállalkozó, különösen a mezőgazdaságban? Volt aki felvetette azt, hogy képes-e egyáltalán a mezőgazdaság megoldani a munkanélküliséget, és összességében azt is, hogy hány embert érinthet.
Ezekre mi magunk is próbáltunk választ találni. Ismerve, hogy 5500 elbírált és visszaigazolt pályázat volt, ami megoldásra várt - mi mintegy ezer főre becsültük ezekből a munkanélküli pályázók számát, Gyimóthy úr ötszázra becsüli ezt.
Amikor felvetődött, hogy egyáltalán kikerülhet-e a munkanélküliség szorításából valaki, ha kap 1,3 millió forintot - hisz a 7500 fő, odaítélt pályázat alapján, ennyit kapott átlagban, Gyimóthy úr egymilliót mondott -, sajnos erre azt kellett mondani, hogy igazából ennyiből nem lehet megoldani, még akkor sem, ha van szakértelme, gyakorlata, termelői, piaci ismerete az illetőnek, hisz' önmagában egy traktor többe kerül.
Felvetődött a másik oldalról az a kérdés is, hogy a munkanélküliség, bár Gyimóthy úr javaslatában előadva szociális kérdésként vetődik fel, de egyáltalán szociális kérdés-e, ha vállalkozót akarunk valakiből csinálni, feltételezve azt, hogy már valami egzisztenciája, tehát valami vállalkozása van. Egyes speciális esetekben tudjuk, hogy a mezőgazdaságban a munkanélküliség fogalma esetenként nem azt tükrözi, mint amit - mondjuk - egy városban.
Felvetődött a másik oldalról az is, hogy létezett egy 152/1993-as kormányrendelet, amely lehetőséget adott arra, hogy kétszázezer forint kamatmentes hitelt kaphasson az, aki előzetesen már például elnyert egy ilyen pályázatot, legyen az reorganizáció vagy MFA, viszont nemcsak a szigorú feltételeknek köszönhető szerintünk az, hogy viszonylag kevés ilyen pályázó volt.
Félünk attól, hogy pontosan ezek miatt nagyon sok ember ugrik bele és ugrott bele már az MFA pályázat kapcsán a vállalkozásba, ami talán egy második giliszta ügyet hozhat elő egy-két éven belül, hisz' megítélésünk szerint a csekély kontrollal odaítélt eddigi tízmilliárd forintnál nagyon sokakat az ötszázezer forintos vissza nem térítendő támogatás vonzott.
Egyáltalán felvetődik az emberben az, ha ismeri ezeket a visszaéléseket, amik esetenként előfordultak a különböző megyékben, egyáltalán a jogosultságot hogyan lehet most csak a munkanélküliségre szorítani, egyáltalán jogos volt-e az eddigi elbírált pályázatoknak a szakszerűsége. Szabad-e kiemelni egyáltalán ebből a körből és preferelni ezt a kis kört?
Tehát rendkívül sok kérdés és kétely vetődött fel bennünk, amire azt kell mondanunk, az elmúlt másfél hónapban sem sikerült megnyugtató választ kapni.
Megerősít minket ebben a mezőgazdasági bizottság véleménye is, így aztán a Szocialista Párt mezőgazdasági munkacsoportja nem javasolja Gyimóthy Géza önálló képviselői indítványának elfogadását, még akkor sem, ha tudjuk, hogy megkapjuk az "anti" jelzőt, mint ahogy a képviselő úr a múltkor néhányszor elmondotta, s természetesen továbbra is fenntartjuk azon véleményünket, hogy más, jobban kezelhető megoldásokkal találjunk közös megoldást a munkanélküliség kezelésére. Kérem, ne tekintse ezt az imént elmondott kis rövid véleményünket lélektelen bürokrata szemléletnek. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť