KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Interpellációjában ön azt kérdezi, mit tudunk tenni kormányzati szinten a debreceni közműfejlesztéssel kapcsolatos koncessziós ügyben, valamint annak érdekében, hogy a hasonló esetek megismétlődésétől az ország lakosságát megvédjük.
Elöljáróban tájékoztatnom kell képviselő urat, hogy a települések képviselő-testülete önállóan jogosult dönteni a hatáskörébe tartozó kérdésekben. A minisztérium, munkatársaim, az illetékes szakemberek természetesen minden szakmai segítséget megadnak abban az esetben, ha az adott település képviselő-testülete hozzánk fordul, és én úgy gondolom, a Közlekedési Minisztérium szakemberei hasonlóképpen minden önkormányzatnak segítségére vannak szakmai kérdésekben abban az esetben, ha ezt a fajta támogatást igénylik. Az interpelláció egyébként egy nagyon fontos kérdést vet fel, nevezetesen azt, hogy meddig terjedhet a képviselő-testületek joga a jövőbeni kötelezettség-vállalásokat illetően. A kérdésben említett ügyben az a helyzet, hogy egy ilyen közműfejlesztés mértéke távlatilag, szakmailag nem kifogásolható, de azt a kérdést valóban fel lehet tenni, hogy mennyire, milyen hosszú távon lehet kötelezettségeket vállalni akkor, amikor nem feltétlenül ismeretesek azok a lehetőségek, amelyek a jövőben majd a település rendelkezésére fognak állni. Bár megjegyzem, az ezzel kapcsolatos bizonytalanságokat a koncessziós törvény megfelelő paragrafusai segítenek kivédeni.
Ugyanakkor azonban tájékoztatnom kell az Országgyűlést, hogy a Magyar Köztársaság minisztereit az 1991-ben elfogadott koncessziós törvény nem ruházza fel vétójoggal az önkormányzatok hatáskörébe tartozó ügyekben. Mindezek alapján nemcsak a jelen esetben, de hasonló más esetekben sem áll módomban közvetlenül beavatkozni. Ezt azonban nem a koncessziós törvény hiányosságának tartom, hanem annak a következménye, hogy a törvény maradéktalanul megfelel a demokrácia európai normáinak.
Az egy más kérdés, hogy a képviselő-testület meghozott döntései megfeleltek-e a törvényeknek. Ez ügyben az arra hivatott hivataltól jelzést nem kaptam. Az interpellációhoz mellékelt állampolgári bejelentés - egy Szabó Lukács nevű állampolgár bejelentése... (Enyhe derültség.)... - a törvényességet vitatja. Ezt az ügyészséghez adta be - a törvényesség kérdésében az ügyésznek kell majd vizsgálatot lefolytatnia és állást foglalnia.
Ha azonban a város eljárása szabályszerű volt, a törvényi előírásoknak megfelelt, akkor azoknak a szemléletét tartom hibásnak, akik helyi kérdésekben a választott önkormányzatok akaratát nem veszik tudomásul. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť