KELETI GYÖRGY

Full text search

KELETI GYÖRGY
KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt interpelláló Képviselőtársam! Mivel a hozzám eljuttatott interpellációja teljesen más, én arra fogok válaszolni. Elöljáróban azonban szeretném megnyugtatni afelől, hogy a honvédelmi bizottságot rendszeresen tájékoztatjuk azokról az eseményekről, amelyek a Magyar Honvédségnél történnek; a honvédelmi bizottság elnöke, Mécs Imre úr rendszeres részvevője a Honvédelmi Minisztérium kollégiumi ülésének, és azt gondolom, önök is mint a honvédelmi bizottság tagjai, már jó néhány tájékoztatást kaptak arról, hogy hogyan áll most a hadsereg.
Igaz, hogy kérdése nem a Magyar Honvédség harckészültségéről szólt, de tulajdonképpen ezt fogalmazta meg. Szeretném megnyugtatni, hogy a Magyar Honvédség kész és képes alaprendeltetéséből eredő feladatainak ellátására, amelyben kiemelkedő szerepe van a hivatásos állománynak - tiszteknek, tiszthelyetteseknek, közalkalmazottaknak -, akiknek a béréről, anyagi körülményeiről tette fel eredetileg kérdését, illetve nyújtotta be interpellációját.
Szeretném tájékoztatni önt arról, hogy a kormány és én is személy szerint, felelősséget érzünk azért, hogy a hivatásos katonák és a közalkalmazottak, köztisztviselők egzisztenciális helyzetén valamilyen változtatást tudjunk végezni, azonban azt is el kell mondani, hogy olyan örökséggel is rendelkezünk, amelynek a megoldása nagyon nagy gondot jelent, de jó úton járunk ennek érdekében.
A honvédelmi tárca ez év augusztusában valamennyi olyan hivatásos katonai, illetve közalkalmazotti családnak, ahol gyermek van, függetlenül életkorától, 4-4 ezer forint úgynevezett segélyt adott, ezentúl pedig azoknak a családoknak is, ahol eltartanak egy édesanyát vagy bárki közvetlen rokont, egy háztartásban élnek velük, azok esetében is 4-4 ezer forint segélyt tudtunk kiadni. Tavaly erre a tárca 150 millió forintot fordított, ez évben mi 200 millió forintot fordítottunk úgy, hogy további mintegy 40-50 millió forint rendelkezésre áll még arra, hogy az év végéig - egyéni rászorultság alapján is - segélyeket tudjunk adni. Úgy ítéltük meg, hogy nem az iskolás korhoz kötjük ezt a segélyezést, mert egy kétéves gyermek számára is ha csizmát vagy dzsekit kell vásárolni, hogy bölcsődébe lehessen vinni vagy óvodába lehessen vele menni, ez is komoly megterhelést jelent ma egy hivatásos katona családja számára. Az ön által felvetettek szerint ezt az összeget, a tavalyihoz képest közel 100 millió forint különbözetet kigazdálkodtuk, más területről hoztuk át.
Szeretném tájékoztatni arról, hogy hasonlóan átcsoportosítással kívánjuk megoldani azt a mintegy 1,6 milliárd - megismétlem: 1,6 milliárd! - kötelezettségünket, amely egy korábbi, tavaly májusban aláírt honvédelmi miniszteri intézkedés szerint a hivatásos katonák, közalkalmazottak és köztisztviselők számára lehetővé teszi a szabadságuk idejére járó átlagilletmény-különbözet kifizetését.
Sajnos sem tavaly, sem az idén a tárca ezt a pénzt nem tervezte, így ki kell gazdálkodni, és nagyon bízom abban, hogy a pótköltségvetési vita utáni döntésben a parlament el fogja fogadni ennek a költségvetési átcsoportosításnak a végrehajtását, ami dologi és fejlesztési kiadásról bérjellegű kiadásokra lesz átirányozva.
Ezen kívül arról is szeretném tájékoztatni, hogy van egy harmadik kifizetési kötelezettségünk még ebben az évben a hivatásos katonákkal szemben, ez pedig az úgynevezett teljesítményelismerés-előleg - ha civil nyelven mondom, a tizenharmadik havi fizetés - különbözetének a kifizetése, ami a hivatásos katonák esetében egy havi fizetésüknek mintegy 25 százaléka.
Ezt is kigazdálkodjuk, átcsoportosítással tudjuk ezt a fedezetet megteremteni, és ha úgy vesszük, akkor több mint 2 milliárd forintot kell most az év végén a hivatásos katonák számára adandó különböző kifizetésekre és azok bérjellegű vonzataira fordítanunk.
Ön azt mondta - legalábbis abban az interpellációjában, amit hozzám eljuttatott -, hogy mivel ennek a kifizetését decemberre tervezzük, ezt a választási kampánnyal összefüggő politikai lépésnek tartja. Szeretném ezt megcáfolni: hogy nem októberben, hanem decemberben fizetünk, ennek az a magyarázata, hogy a tárca tizenkét részben, tehát havonta kapja a költségvetését, és az ehhez szükséges pénz decemberre fog együtt állni. (Az elnök kopogtatással jelzi a válaszadásra engedélyezett idő leteltét.) Igen, befejezem.
Végezetül egy dologról szeretném még tájékoztatni önt. Interpellációjában azt is jelezte, hogy a bérmegtakarításokból lehetne ezt kifizetni. Tájékoztatom képviselő urat, hogy a költségvetési és a valódi létszám között a hivatásos katonák esetében - akiknek a létszáma több mint 20 ezer fő - jelenleg 361 fő különbözet van, vagyis gondolom, illúzió az, hogy ebből a megtakarításból több mint 2 milliárdot ki lehet fizetni. A kormány a programban vállalt átcsoportosításokat végrehajtja, amennyiben a parlament erre feljogosítja.
Köszönöm a figyelmét. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť