DR. LAKOS LÁSZLÓ

Full text search

DR. LAKOS LÁSZLÓ
DR. LAKOS LÁSZLÓ földművelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Földművelésügyi Minisztérium minden tevékenysége, minden döntése kapcsán - amennyire az új vezetés ezt teheti - fontos szempontként értékeli a monopolhelyzetű cégek kialakulásának, pontosabban a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés lehetőségének a megakadályozását és a megszüntetését. A legfontosabb területekről hozott példákkal mutatom be, mit jelent ez.
A privatizációban csak abban az esetben támogatjuk már a pályázatok kiírását, ha a pályázatban kizárják a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés lehetőségét, ha ez lehetséges. A pályázatok elbírálása során és minden esetben ellene szavazunk az ilyen törekvéseknek, és mondhatom, hogy sikeresen.
A mezőgazdasági támogatások meghirdetése esetén külön figyelemmel vagyunk arra, hogy a kicsik, az új tulajdonosok, a kis gazdák számára is valóban elérhető, megszerezhető legyen. A különböző engedélyek, például exportkvóták, importengedélyek elosztása során nem engedjük meg, hogy egy-egy csoport szerezhesse meg ezeket az esetenként különösen kedvező lehetőségeket. Megakadályozzuk ezt az elosztás elveivel, a nyilvános pályáztatással, a nyílt elbírálással. A jövőben is ezek az elvek vezetnek bennünket a munkánkban.
A Lúdtenyésztő Rt. ügyében nem lehet monopolhelyzetről beszélni, mert azon a vidéken más baromfifeldolgozó vállalat is érdekelt, a kecskeméti cég. A szerződésből inkább bérmunkaszerződés, mint termeltetési szerződés derül ki, mert az állatok végig a részvénytársaság tulajdonában voltak, takarmánnyal, értékesítési lehetőséggel együtt. Ilyen viták a bíróságon rendezhetők, hatékony szaktanács-, esetleg hatékony falugazdász-hálózat segíthetne, kellene hogy segítsen a kistermelőknek a rossz szerződések megkötése megakadályozásában. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť