DR. FODOR GÁBOR

Full text search

DR. FODOR GÁBOR
DR. FODOR GÁBOR művelődési és közoktatási miniszter: Tisztelt Parlament! Kedves Képviselőtársaim! Kedves Képviselő Úr! Ha röviden akarok válaszolni képviselőtársam, Kávássy Sándor kérdésére, akkor azt mondhatom: természetesen csak az autonóm intézmény maga. Ha viszont hosszabban fejthetem ki válaszomat a professzor úrnak, akkor a professzori arroganciára és megalomániára vonatkozó kérdésével kapcsolatos álláspontom kifejtése előtt engedjék meg, hogy kiegészítsem e kérdésben felvázolt analógiát pár esettel.
Úgy tűnik, az ifjú költőknek gyakran gyűlik meg a bajuk az egyetemi professzorokkal. Így volt ez Ady esetében, aki kétszer kocsmázta el tandíját, és így volt József Attilával is, ahogy mindannyian jól tudjuk. Ady a tőle elvárható indulattal szapulja itt általában a professzorokat. Erősen bízom benne azonban, hogy Kávássy képviselő úr általános fogalmazása mögött nem az egész magyar professzori kar elítélése rejlik.
József Attila esete azonban személyes ügy. Ő Horger Antallal, a kiváló nyelvészprofesszorral került összeütközésbe. Vajon nem személyes affér áll-e képviselő úr kérdésének a hátterében is? Vajon nem arról a főiskolai tanársegédről van szó, akit átszervezés után, feladata nem lévén, elbocsátottak egyik intézményünkből, történetesen onnan, ahol Kávássy professzor úr is tanított korábban? Vajon nem arról az egyedi ügyről van szó, melynek kapcsán Kávássy képviselő úr már megkereste a Művelődési és Közoktatási Minisztériumot is? Ha igen, javaslom, hogy az illető munkaügyi bíróságon rendezze az ügyét; jogsértésre természetesen nem ad lehetőséget az intézményi autonómia.
Végezetül annyit, hogy az utókor elégtételt adott József Attilának is, de Horger Antalnak is, akinek nevét a Horger-törvény fogalmában a magyar nyelvtudomány körében egyedülálló módon egy nyelvtörténeti változási tendencia őrzi. Remélem, hogy képviselő úr is, ha a perlekedő felekre gondol, tudja, hogy olyan komoly tudású felekről van szó, akiknek a hírnevét az előzőekhez hasonlóan fogja megőrizni az utókor. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť