DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Kedvező választ tudok adni a kérdésére, ugyanis a jelenlegi nemzetközi gyakorlat szerinti megállapodás, szerződés vagy ajánlás nem írja elő, hogy az érintett állomásokon milyen formában kell az utasokat pályaudvari hangosbeszélőn tájékoztatni a vonatok menetrendjéről.
Olyan nemzetközi előírás azonban van, hogy nyomtatásban és a vizuális utastájékoztatásban az állomásneveket az adott ország hivatalos menetrendjében szereplő névhasználattal kell feltüntetni. Erre vezethető vissza az a gyakorlat, hogy a pályaudvarokon a nemzetközi vonatok megállóhelyeit mai hivatalos nevükön ismertetik.
Magam is úgy vélem azonban, hogy e járatok utazóközönségének tájékoztatását jobban segíti, ha az állomások nevét mind magyarul, mind az adott ország nyelvén bemondják. Sajnálom, hogy az elmúlt négy esztendőben ez nem így történt. (Derültség. - Taps a bal oldalon.) Azzal azonban nem értenék egyet, hogy a nemzetközi vonatok menetrendi tájékoztatásában kizárólag magyar helységnevek hangozzanak el, mivel az nem csupán magyar utasokhoz szól, hanem a nemzetközi utasforgalomnak. Képviselő úr javaslatát az elmondottakkal kiegészítve elfogadom, és a szükséges intézkedéseket a tegnapi napon a MÁV felé már megtettem. Köszönöm a figyelmüket. (Nagy taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť