Füstölt hus ugy készül, hogy a konyhasóval és salétrommal besózott s foghagymával, borssal és koreandrummal füszerezett 5-10 hétig saját levében forgatott hus levásítva, többnyire külön füstölő kamrában, szabadon zsinegre füzve rövidebb v. hosszabb ideig füstön áll. A szalonna füstölése annyiban különbözik a husétól, hogy szárazon besózva v. paprikázva lóg a füstölőben. A husfüstölésnek célja, hogy a friss hust hosszabb időre menthessük meg a romlástól. A F. igen izletes, különösen a sonka, az oldalas, a füstölt kolbász. A sonka tekintetében hazai városaink közül Kassáé, a füstölt kolbászt illetőleg Debrecené az elsőség. A F.-nak fontos szerepe van a tengerészetnél, ahol kevés friss fust vihetnek magukkal. Halakat is füstölnek, p. tőkehalat, heringet és pisztrángot. Füstölő anyagul a fát, szalmát, ganajt, faecetet, vagy füstöt vizet használják. A fák közül a tölgy és fenyőfa legalkalmasabbak a füstölésre.
Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Caută în cea mai mare arhivă digitală de ziare din Europa de Est, ce conține reviste, publicații științifice, săptămânale și cotidiene.