Csávázás,

Full text search

Csávázás, a fémek felületének kémiai tisztítása. A tárgyra tapadt olajat vagy zsirt feloldjuk, vagy elszappanosítjuk. A kisebb és finomabb tárgyakat éterbe, benzinbe vagy más jó zsiradékoldó anyagba, p. petroleuméterbe mártjuk s ezután vizzel leöblítjük. A nagyobb és durvább tárgyakat, különösen akkor, ha bizonyos fokig melegíthetők (p. réz, sárgaréz, bronz, vas, ezüst), 1 rész marónátron és 10 rész viz oldatában főzzük, ekkor a zsiradék elszappanosodik. Mivel az erős lugok az ónt és cinket megtámadják, ezeknek zsirtalanítására 1 rész hamuzsir vagy szóda és 10 rész viz meleg oldatát használjuk. A főzés 1/4-1/2 óráig tart. A kivett tárgyakat vizzel leöblítjük és viz, maró mész és iszapolt kréta keverékével megtisztítjuk. A tárgy zsiradéktól mentes, ha vizbe mártva, felszinén szigetek nem keletkeznek. A csávázás másik célja a tárgy felületén levő oxidréteg eltávolítása. - C. gazd. ért. A gabona vetőmagjának a vetés előtti beáztatását valaminő olyan folyadékba, amely az üszögspórákat elöli (p. kénsav, rézgálicoldat), nevezik a gazdák csávázásnak. L. bővebben Gabonaüszög.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi