borecet: az ipari ecetgyártás előtt a só és méz mellett a legjelentősebb természetes ételízesítő, a gyógyító eljárásokban is fontos szerepe volt. Gyenge borból, félen hagyott hordóban az ecetes borból borecet lett. E természetes úton kívül a borecetkészítés több módja ismeretes: fél fenekű hordóba, csapos hordóba vagy cserépkantába ecetágyat, ecetanyát (borjú, bornyu, Hódmezővásárhely, Dunapataj, Kiskőrös) készítenek, amelyre felöntik az ecetlét. Ecetágyként szolgálhat egyszer sajtolt vagy taposott →törköly, szőlőmag, másodszőlő is. Erre öntik rá a meleg vizet, gyenge bort, lőrét vagy már ecetes bort. Az ecetes erjedés révén 3–5 hét alatt zamatos borecetet kapnak. A leszűrt borecetet többszöri felöntéssel pótolják. A borecetet fűszerekkel dúsítva tinktúraként használták (acetum aromaticum) fej-, derék- és lábfájásra, mint fertőtlenítőszert alkalmazták a pestis ecetet (acetum quatuor latronum). A borecet helye az ecetes hordóban a kamrában volt, gyógyszerként zárt üvegbutellákban tartották.
Kecskés Péter
Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Caută în cea mai mare arhivă digitală de ziare din Europa de Est, ce conține reviste, publicații științifice, săptămânale și cotidiene.