e) Canaco nb. Benedicta.

Full text search

e) Canaco nb. Benedicta.
Azon tanuk sorában, kik 1276-ban Árpádházi Margit szentté-avattatása ügyében vallanak, bizonyos «Domina Benedicta, filia quondam Domini Stephani de genere Canaco» margitszigeti apácza is szerepel.* Családi viszonyairól csak annyit tudunk, hogy életkorát nem tudta megmondani, hogy előbb a veszprémi zárdában élt, a Margitszigeten pedig 20 év, tehát 1256 óta tartózkodik.
Mon. rom. episc. Vesprim. I. k. 246–252. l.
«Canaco» vagy – mert az O itt valószinüleg csak az olaszositás szüleménye – «Canac» nevü nemzetséget nem ismerünk; de miután tudjuk, hogy ez idézett kutfő a magyar nemzetségi és földrajzi neveket élég gyakran a fel nem ismerhetőségig elferditi, biztosak lehetünk benne, hogy ily nevü nemzetség nem is létezett. Az ismertek közül pedig a Csanád nemzetség az mely phonetikai tekintetben a «Canac»-cal legtalálóbban olvasztható össze.
Tényleg találunk is egy Csanád nb. Kelemen bán fia Csomor fia Istvánt, ki 1256-ban rokonaival együtt a közös birtokokat felosztja s kiről 1256 után mit sem tudunk. Így tehát nagyon is hihető, hogy leánya 1256-ban már zárdában tartózkodhatott, maga István pedig 1276-ban már «néhai» volt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi