1990

Full text search

1990
Jan.–febr. – Folytatódnak a hétfői lipcsei tüntetések. A jelszavak változnak. A „mi vagyunk a nép” (Wir sind das Volk) jelszóból „mi egy nép vagyunk” (Wir sind ein Volk) lesz. Eközben országszerte szélnek eresztik a volt belügyminisztériumi embereket, a Stasi belső és külső ügynökeit. Egymás után tárják fel a titkos bunkereket, rejtett élelmiszerraktárakat, törik fel a konspirációs lakásokat. Nyugatnémet mintára, ill. néhol helyi alapon kialakulnak az új pártok. Ezek legtöbbször már a kezdet kezdetén jelentős nyugatnémet segítséget kapnak. Berlinben a Demokrácia Házában az ellenzék felkészül az első szabad keletnémet választásokra.
Márc. 18. – Az NDK választ. Az előrejelzésekkel szemben az SPD veszít, a „Szövetség Németországért” nyer. A szövetség tagjai: a CDU, a Német Szociális Unió és a Demokrata Nekilendülés.
Ápr. 5. – Az első szabadon választott népi kamara alakulóülését tartják. A törvényhozók a parlament elnökévé Sabine Bergmann-Pohl orvosnőt választják, aki egyúttal átveszi az ideiglenes államfői posztot is.
Ápr. 12. – A népi kamara kormányt választ. A pártok a nagykoalíció létrehozásában egyeznek meg. Ebben helyet kap a „Szövetség Németországért” és több újdonsült szociáldemokrata, valamint liberális politikus. Az NDK kormányfőjévé Lothar de Maizičre-t választják.
Ápr. 19. – De Maizičre elmondja kormánynyilatkozatát: ebben állást foglal a német egység mellett.
Ápr. 28. – A Közös Piac vezetői Dublinban az NDK közös piaci csatlakozási gondjaival foglalkoznak.
Máj. 6. – Az NDK-ban helyi választásokat tartanak. A CDU megtartja a márc.-i választásokon szerzett pozícióit.
Jún. 17. – A népi kamara a nyugatnémet törvényhozókkal együtt emlékezik az 1953. jún. 17-i népfelkelésre. – Először terjeszti be az egyik kisebb jobboldali párt, a DSU frakciója a népi kamarában azt a javaslatot, miszerint az NDK-nak a nyugatnémet alaptörvény 23. cikkelye szerint kellene csatlakoznia az NSZK-hoz.
Jún. 21. – A népi kamara a Bundestaggal egybehangzó szöveget fogad el, amelyben biztosítja Lengyelországot, hogy a keleti határokat véglegesnek tekinti.
Jún. vége – A keletnémet bankok előtt hatalmas sorokban várnak az emberek arra, hogy bejelentsék számláikat, megtakarított összegeiket, amelyeket júl. 1-jén nyugatnémet márkára válthatnak át.
Júl. 1. – Életbe lép a gazdasági, a valuta- és a szociális unió. Az NDK-t az NSZK-ból látják el mind bankjegyekkel, mind pedig áruval.
Júl. 22. – A népi kamara törvényt fogad el; eszerint az ország megyéiből 5 tartomány lesz.
Júl. 24. – A liberálisok kilépnek a kormánykoalícióból, mivel nem értenek egyet az össznémet választások szabályozásával.
Aug. 3. – Kelet-Berlinben aláírják a választási szerződést. Ebben elfogadják az 5%-os küszöböt és a választási koalíciók lehetőségét.
Aug. 8. – A népi kamara a szövetségi kormányhoz fordul, hogy okt. 14-én az NDK, az előrehozott választásokkal egy időben, csatlakozhasson az NSZK-hoz.
Aug. 9. – A keletnémet parlament 12 órás vita után nem tudja megoldani a választási szerződés körül kialakult nézeteltéréseket.
Aug. 13. – Berlinben a fal építésének 29. évfordulóján keleti és nyugati politikusok emlékeznek a múltra.
Aug. 15. – A keletnémet kormányfő bejelenti, hogy leváltja 4 miniszterét, köztük 2 szociáldemokratát.
Aug. 19. – A keletnémet kormánykoalíció felbomlik. A szociáldemokraták kilépnek a kabinetből. De Maizičre elveszíti többségét a népi kamarában, de tartani akarja a csatlakozás okt. 14-re kitűzött dátumát.
Aug. 20. – A keletnémet kormányfő a szociáldemokrata Meckeltől átveszi a külügyek irányítását is.
Aug. 23. – A népi kamara rendkívüli ülésén hajnalban dönt az NDK csatlakozásáról az NSZK-hoz. A csatlakozás időpontja okt. 3. A csatlakozásnak a nyugatnémet alaptörvény 23. cikkelye szerint kell végbemennie. Az indítványt 294 képviselő fogadja el, 62 ellene foglal állást, 7-en tartózkodnak.
Aug. 25. – Az NDK pártjai megkezdik a választási hadjáratot az okt. 14-re kitűzött helyhatósági választásokra.
Aug. 31. – Kelet-Berlinben aláírják az egyesülési szerződést. A szerződés 45 cikkelyben tárgyalja az NDK csatlakozásának kérdéseit.
Szept. 6. – Kelet-Berlinben a minisztériumok nyugatnémet szakértőknek biztosítanak helyet.
Szept. 19. – A népi kamara nyilvánosságra hozza az egyesülési szerződést.
Okt. 2. – A népi kamara utolsó ülésére ül össze. Képviselőinek többsége lemond, 144-en az össznémet parlamentben kapnak helyet. A keletberlini polgármester nyugatnémet kollégájának adja át a teljes város irányítását. A keletnémet rendőrség nyugati irányítás alá kerül. A Ladákat átfestik. Az NDK néphadserege a nyugatnémet alkotmányra esküszik fel. Az NDK fennállásának utolsó hangversenyén Kurt Masur, a lipcsei dirigens, aki egy évvel korábban a tiltakozónapok szervezésénél jelentős szerepet játszott, az Örömódát vezényli. De Maizičre kormányfő (aki akkor már az egyesült CDU első elnökhelyettese) e minőségében utolsó beszédét mondja el. A keletnémet vezetők éjfélkor a Reichstagnál eléneklik a nyugatnémet himnuszt. Az NDK megszűnik létezni.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi