Gazdaság

Full text search

Gazdaság
– Újabb háztájipártoló intézkedések. Felemelik a szerződéses állattartás felső határát: a társadalmi szektor üzemei kötelesek átadni a magántermelőknek az általuk nem használt földeket takarmánytermesztésre. A nagyüzemek a kistermelőktől felvásárolt termékekkel saját tervteljesítésüket növelhetik.
– Jelentős szociálpolitikai intézkedések: felemelik a minimális nyugdíjakat, beruházási összeget különítenek el a szociális otthonok bővítésére, egyéves gyermekgondozási szabadságot vezetnek be, s felemelik a szülési szabadság időtartamát is.
– Az SZKP XXVI. kongresszusa elfogadja a 11. ötéves terv (1981–85) irányelveit. A terv a nemzeti jövedelem 18, a bruttó ipari termelés 26, ezen belül az A szektor 26 és a B szektor 27%-os növekedését ill. a mezőgazdasági termelés 13%-os gyarapodását irányozza elő. A kongresszus meghirdeti a szibériai folyók Közép-Ázsiába, ill. az európai országrész egyes északi folyói délre történő átirányításának programját. 27 millió ha területet újonnan akarnak öntözés alá vonni, 41 millió ha-on pedig korszerűsíteni akarják az öntözési rendszert.
– 17–27%-kal felemelik a szeszes italok árát.
– A nyugati exportbevételek 52%-át az olaj és az olajtermékek 16,7%-át a földgáz adja. A bevételek 2 másik jelentős kereskedelmi forgalmon kívüli forrása: a fejlődő országoknak szállított fegyverek (4,6 milliárd dollár) és az értéktőzsdei aranyeladások (3,5 milliárd dollár).
– A SZU 42 000 saját gyártmányú elektronikus számítógéppel rendelkezik (az USA-ban 130 000 számítógép-berendezés és 0,5 millió kisszámítógép üzemel).
– Amerikai becslések szerint a GNP éves növekedése 1,6%.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi