Politika

Full text search

Politika
I. 9. A VSZ egyesített fegyveres erőinek új főparancsnoka Viktor Kulikov marsall.
I. 10. A lassú gazdasági növekedésre való tekintettel a kb, a minisztertanács, a szakszervezetek központi tanácsa és a Komszomol közös határozatban hív fel munkaversenyre, melynek nyomán országos kampány indul.
V. 24. A kb plénuma elfogadja a SZU új alkotmányának és himnuszának tervezetét. Az alkotmány szövegét VI. 4-én „társadalmi vitára” bocsátják.
VI. 16. Grigorij Romanov pb-tag aktív közreműködésével a Legfelsőbb Tanács vezetéséből távozó Nyikolaj Podgornijt a pb-ból is eltávolítják. A Legfelsőbb Tanács elnökségének új elnökévé Brezsnyevet választják, aki a SZU történetében először összpontosítja egy kézben a pártfőtitkári, az államfői és a főparancsnoki tisztségeket.
X. 7. A Legfelsőbb Tanács ülésén elfogadják a SZU új alkotmányát. (A sztálini alkotmányt 1936-ban fogadták el, ezt Hruscsov 1959-ben módosította.) Az alkotmánymódosítást már 1964-es megválasztásakor legfontosabb feladatai között említette Brezsnyev. Az új alkotmány 3 ideológiai elem megjelenésével módosul: kialakult az „össznépi állam”; a nemzetközi erőviszonyok a szocializmus javára változtak meg; a SZU belépett „a kommunizmus építésének szakaszába”. Az új alkotmány politikai szerkezete változatlan, de garantálja a személyi tulajdont és a háztáji földeket.
XII. A SZU-ban őrizetbe vett Vlagyimir Bukovszkij polgárjogi aktivistát és a Chilében bebörtönzött Luis Corvalán kommunista vezetőt kicserélik.
XII. 19. Brezsnyev 70. születésnapján a Pravda méltató cikke Sztálin halála óta először használja újra a vozsgy (vezér) szót.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi