Politika

Full text search

Politika
II. 23. A szovjet hadsereg létrehozásának 50. évfordulóján elmondott beszédében Grecsko marsall a fegyveres erők gyorsított fejlesztésének megkezdését javasolja.
III. 27. Jurij Gagarin próbarepülés közben életét veszti.
VII. 1. Moszkvában, Londonban és Washingtonban aláírják az atomsorompó-egyezményt.
VII. 14-15. Bulgária, Lengyelország, Magyarország, az NDK és a SZU pártvezetőinek varsói találkozója figyelmeztető levelet intéz a CSKP KB tagjaihoz.
VII. 29.–VIII. 1. Brezsnyev eredménytelenül tárgyal Agcsernyán Alexander Dubčekkel.
VIII. 21. A SZU, Bulgária, Lengyelország, Magyarország és az NDK fegyveres erői meglepetésszerű katonai beavatkozást hajtanak végre Csehszlovákiában. A bevonulást a TASZSZ „csehszlovák párt- és állami tisztségviselők kérésével” indokolja.
X. 19. Szovjet–csehszlovák szerződést írnak alá, mely szerint a szovjet csapatok egy része Csehszlovákiában marad, „hogy biztosítsa a szocialista közösség országainak biztonságát a nyugatnémet militarista erők fokozódó revansista törekvéseivel szemben”. A szerződés leszögezi, hogy a továbbra is szovjet katonai parancsnokság alá tartozó egységek nem avatkoznak be Csehszlovákia belügyeibe.
X. 30–31. Az SZKP KB mezőgazdasággal foglalkozó plénuma megerősíti a pártvezetés óriásberuházásokkal jellemezhető agrárpolitikáját.
XI. Megszüntetik a belügyi szervek köztársasági szintre történt hruscsovi decentralizálását, s újra létrehozzák az össz-szövetségi belügyminisztériumot. Belügyi osztályok jönnek létre minden területi, körzeti és városi tanácsban. A pártvezetés megnyilatkozásaiban a reformot kiszorítja a szigorú ellenőrzés szükségességének hangsúlyozása.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi