Politika

Full text search

Politika
I. 7. Krasznojarszkot elfoglalják a vörösök, s ez Kolcsak szibériai uralmának végét jelenti.
I. 17. Lenin utasítására a Gyenyikin felett aratott győzelem után eltörlik a politikai elítéltek halálbüntetését.
II. Gyenyikin szétvert csapatait a Krímben Pjotr Vrangel tábornok szervezi újjá.
II. 7. Irkutszkban a vörösök kivégzik Kolcsakot.
II. 19. Bevezetik az általános munkakötelezettséget.
III. 29.–IV. 5. Az OK(b)P IX. kongresszusa kibővíti a kb-nak formálisan alárendelt titkárságot, amely a pártapparátus tényleges Irányítását végzi (előkészíti a PI üléseit, személyi ügyekkel foglalkozik, kapcsolatot tart az alsóbb pártszervekkel). A központi apparátus ekkor kb. 600 emberből, országosan kb. 15 000 pártmunkásból áll.
IV. 6. Verhnyeudinszkban (Ulan-Ude) kikiáltják a szovjet Távol-keleti Köztársaságot, ami a Bajkál-tótól a Csendes-óceánig elterülő kelet-szibériai régiót fogja át, s a japán intervenciósok kiűzését tekinti feladatának.
IV. 25. A lengyelek elfoglalják Zsitomirt, ezzel megkezdődik a lengyel–orosz háború. Jozef Pilsudski csapatait a Krímből támadva Vrangel is támogatja.
V. Az új háborúra való tekintettel visszaállítják a politikai elítéltekre kiszabható halálbüntetést.
Tavasz A lengyel háború feléleszti a hadikommunizmust. A gazdaság és a szakszervezetek militarizálása. Munkahadseregek felállítása.
VII. 19.–VIII. 17. A Komintern II. kongresszusa (Petrográd–Moszkva). Kidolgozzák a felvételi feltételek 21 pontját (kommunista elnevezés, demokratikus centralizmus, proletárdiktatúra elismerése, illegális és legális harci módszerek alkalmazása). Elítélik az előkészítetlen forradalom erőltetését, a balos türelmetlenséget.
VIII. 13–20. Sztálin, a Délnyugati Front Forradalmi Katonai Tanácsának tagja a főparancsnokság utasítása ellenére sem engedi hogy Alekszandr Jegorov tábornok erősítést küldjön a Varsó elleni támadáshoz, hanem a saját vonalánál, Lvovnál erőlteti a lengyel front áttörését, sikertelenül.
VIII. 16–17. Tuhacsevszkij csapatainak súlyos veresége Varsó alatt. Sztálint Ivovi akciója miatt visszarendelik Moszkvába.
IX. 1. Bakuban összeül a Keleti Népek Kongresszusa, és felhív a közös antiimperialista harcra.
IX. 5. A Cseka elrendeli a „munkahadseregekből”, a mindenki számára kötelező munka elől dezertálók felkutatását.
IX. 22–25. Az OK(b)P 9. összoroszországi konferenciája dönt arról, hogy a pártban is bevezeti az ellenőrzés rendszerét, de a testület felállítását a következő kongresszusra halasztja.
X. 12. A rigai előzetes béketárgyalások lezárták a lengyel–szovjet háborút.
XI. 16. A Vörös Hadsereg Vrangel szétverése után bevonul Szevasztopolba. A Krím félsziget felszabadulásával véget ér a polgárháború Oroszo. európai részén.
XI–XII. Különböző fórumokon pártvita kezdődik a szakszervezetek szerepéről, amelyet csak 1921-ben a X. kongresszus zár le. A „militarizátorok” (Trockij, Buharin, Preobrazsenszkij) a hadikommunizmusnak megfelelően a szakszervezeteket továbbra is teljesen alá akarják rendelni az államnak (a szakszervezetek államosítása). A „munkásellenzék” (Sljapnyikov, Medvegyev, Kollontaj) a munkásdemokrácia és a munkásönigazgatás visszaállítását szorgalmazzák, az állam szakszervezeteken keresztüli ellenőrzését (az állam szakszervezetesítése). A „demokratikus centralisták” (Bubnov, Oszinszkij, Szapronov) a szakszervezetek termelés-ellenőrzési jogainak kiszélesítését, a gazdasági vezetők választhatóságát követelik.
XII. 20. Dzerzsinszkij rendelete arról, hogy a politikai foglyokat a köztörvényes bűnözőktől külön börtönökben, jobb körülmények között kell tartani.
XII. 22–29. A szovjetek VIII. összoroszországi kongresszusa megvonja a polgárháború mérlegét, ill. elfogadja a helyreállítás és a Goelro-tervet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi