Kultúra

Full text search

Kultúra
I. 30. – A Szirena c. folyóirat Voronyezsben közzéteszi a korai futurizmus szélsőséges hagyományait követő imaginisták, azaz a szó–kép önértékét valló irodalmárok kiáltványai. Az aláírók között van Szergej Jeszenyin, Rjurij Ivnyev és Anatolij Mariengof.
II. 26. – Határozat az ellenforradalmi tevékenységgel vádolt Vszegda vperjod (Mindig előre) c. mensevik lap betiltásáról.
IV. 23. – A Népbiztosok Tanácsa rendeletet hoz a ponyvairodalom forgalmazásának beszüntetéséről.
VIII. 16. Rendelettel állami tulajdonba veszik Borogyin, Csajkovszkij, Muszorgszkij, Rimszkij-Korszakov, Alekszandr Szkrjabin műveit.
IX.12. – Leonyid Andrejev halála.
XII. 26. – Határozatot fogadnak el az analfabetizmus felszámolásáról. A rendelet a 8 és 50 év közti korosztályra terjed ki.
Az év folyamán – Megalakul a Szellemi Kultúra Szabad Akadémiája, a vallásbölcseleti tradíciójú gondolkodók 1922-ig működő nyilvános fóruma.
– Megjelenik Alekszej Remizov Ördögi színjáték c. színműve, Oszip Mandelstam Az akmeizmus reggele c. esztétikai elemzése.
– Kazimir Malevics megírja tanulmányát, Az új rendszerekről a művészetben, és megfesti a Fehér négyzet fehér alapon c. képét.
– Nyikolaj Buharin és Jevgenyij Preobrazsenszkij A kommunizmus ábécéje c. népszerű formában foglalja össze a hatalomra jutott bolsevikok politikai hitvallását.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi