Veszprémi Szénbányák

Full text search

Veszprémi Szénbányák
Címe: 8200 Veszprém, Budapest út 2. Gyárak (telepek): Ajkai Bányaüzem, 8400 Ajka; Balinkai Bányaüzem, 8055 Balinka: Dudari Bányaüzem, 8416 Dudar; Várpalotai Bányaüzem, Gépüzem, Irányítástechnikai Üzem, Vegyesüzem, Földtani Kutató és Fúró Üzem, 8100 Várpalota. Márkanév: VHP Hungarian System. Fontosabb termelési ágak, termékek: szénbányászat (barnaszén, brikett): bányabeli pajzsbiztosító berendezések gyártása; irányítástechnikai termékek gyártása (diszpécser-központ, hangostelefon, vezérlőberendezés).
Vezetői: Benyó István (vezérigazgató); Pölczmann István (műszaki vezérigazgató-helyettes); Németh György (gazdasági vezérigazgató-helyettes); Sasvári Antal (termelési igazgató); Dancsó János (gépgyártási igazgató); Huszár József (személyzeti és szociális igazgató). Vezetési struktúra: A vállalat államigazgatási felügyelet alatt áll, működését az ipari miniszter utasítása alapján 18 fős igazgatótanács irányítja. Ennek elnöke a mindenkori vezérigazgató, tagjai a vezérigazgató helyettesei, a termelési, a gépgyártási igazgató, a bányaüzemek igazgatói, a külszíni üzemek vezetői és 8 fizikai dolgozó (éves rotáció szerint, fele-fele arányban mint tag, ill. tanácskozási joggal bíró meghívott), valamint 3 főosztályvezető. Az üléseken meghívottként vesznek részt a kiemelt szakterületek vezetői, képviselői és a szakértők. Szervezeti struktúra: 1981-ben az Ajkai-medencében működő 3 bányaüzemet és a központi osztályozót egy üzem irányítása alá vonták össze, és ugyanitt segéd- és szolgáltató részleget hoztak létre a közös kiszolgáló feladatok ellátására. 1981-ben a Várpalotai-medencében is egy üzem irányítása alá került a 3 bányaüzem és az osztályozó, az ahidráló mű és a brikettgyár. A Dudari és a Balinkai Bányaüzem az új szervezeti keretek közt is azonos formában működött tovább, így a vállalatnál többaknás és egyaknás vegyes bányaüzemi szervezetek jöttek létre.
Fontosabb gazdasági mutatók (1988): vagyon 4299,3 M Ft; értékesítés nettó árbevétele 6018,5 M Ft; konvertibilis export árbevétele 237,0 M Ft; tiszta eredmény 41,8 M Ft; teljes munkaidőben foglalkoztatott átlagos létszám 8806 fő; évi átlagos összes kereset 180 474 Ft/fő; évi átlagos összes kereset az ágazat átlagához képest 106,7%.
A vállalat rövid története: 1981. jan. 1-jén jött létre a Közép-dunántúli Szénbányák és a Várpalotai Szénbányák egyesítésével a Veszprémi Szénbányák. A vállalat alaptevékenységi körébe tartozik az Ajkai-medence földtörténeti krétakori, a Dudari- és Balinkai-medence eocénkori, továbbá a Várpalotai-medence miocénkori barnaszénvagyonának bányászata. A jogelőd vállalatok üzemeit az Ajkai- és Várpalotai-medencében több mint 100 éve, a Balinkai Bányaüzem jogelődjét 1920-ban, a Dudari Bányaüzemet pedig 1945-ben alapították. Az 1946-os államosítás után 1952. jan. 1-jén hozták létre a Közép-dunántúli Szénbányászati Trösztöt, melyhez a Veszprémi Szénbányák jelenlegi üzemei is tartoztak. 1954-ben az e trösztből leválasztott dunántúli lignitbányászat és külszíni üzemei irányítására megalapították a Várpalotai Szénbányászati Trösztöt. 1967-ben az Egyesült Magyar Szénbányák elnevezésű egyesülésbe tömörítették a szénbányászati trösztöket, ezek a továbbiakban az egyesülésen belül vállalati formában üzemeltek. 1974-ben megalakult a Magyar Szénbányászati Tröszt, amely középirányító szervként felügyelte a hazai bányavállalatokat (1980 végén a trösztöt a Bányászati Egyesülés váltotta fel). A szénbányászat 1980–1981-es átszervezésével egyidejűleg kezdte meg működését a vállalat Veszprémi Szénbányák elnevezéssel és veszprémi központtal. Így, 26 év után, ismét egy vállalat irányítása alá került Veszprém megye szénbányászata. A vállalat szénbányászaton kívüli tevékenysége az éves nettó árbevétel több mint 20%-a, ebből legjelentősebb a saját tervezésű és fejlesztésű önjáró hidraulikus bányabiztosító berendezések (pajzsok) gyártása. E termékek zömét tőkés országokba exportálják. Említésre méltó még az irányítástechnikai berendezések fejlesztése és gyártása, a földtani fúrókutató munka s a különböző szolgáltatási tevékenységek is. Az elmúlt években a bányamező-csatolások – az alapvető szellőztetési és szállítási kapacitások létrehozásával – lehetővé tették új területek termelésbe vonását. Az ezzel egyidejűleg végrehajtott komplex fejtésgépesítések kapacitásbővítéssel, ill. a meglévő kapacitások jobb kihasználásával jártak. Korszerűsítették és bővítették a brikettgyárat is, 1969-ben kezdték az irányítástechnikai berendezések fejlesztését és gyártását. A piaci kereslet nyomán 1987. jan. 1-jével – az irányítástechnikai tervező-fejlesztő osztály és a gyártó részleg összevonásával – új termelő egységet hoztak létre, Irányítástechnikai Üzem elnevezéssel.
Új jogosítványok: A várpalotai telephelyű Földtani Kutató és Fúró Vállalat 1988. aug.-ban bejelentette a Veszprémi Szénbányák Vállalattal való egyesülési szándékát; az ipari miniszter határozatával a két vállalat egyesülésével új vállalatot alapított, amely megőrizte a Veszprémi Szénbányák nevet. Tevékenységi köre az egyesüléskor a földtani fúrási és kutatási tevékenységgel bővült.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi