1987–88: „Másnap”

Full text search

1987–88: „Másnap”
Ami 1987–88 nemzetközi pénzügyi eseményeiről elsőként eszünkbe jut, az valószínűleg 1987. okt. 19., a New York-i Részvénytőzsde (New York Stock Exchange) „fekete péntekje”. A részvényárfolyam-zuhanás kisebb-nagyobb mértékben szétterjedt a részvénypiacokon, érintve a pénzügyek más fórumait is. Az események okainak megítélése ma sem teljesen egyértelmű, az elemzések inkább csak azokra a folyamatokra mutatnak rá, amelyek közrejátszottak. De hogy minek mekkora súlya volt? Finoman fogalmazva: erről megoszlanak a vélemények.
A hagyományokhoz ragaszkodó gondolatmenetekben alapvető mérleg- és árfolyam-összefüggésekre tették a hangsúlyt. Ilyen pl. a sorozatosan rekordokat döntő amerikai költségvetési deficit; a legfejlettebb tőkés országok közötti aránytalanságok a fizetési mérlegek egyenlegében; ebből következően az állandó (leértékelődést váró) bizonytalanság az USD árfolyamát illetően; ezzel összefüggésben pedig az, hogy vagy az amerikai kamatlábak növekedésére, vagy a kereskedelmi protekcionizmusra (az import korlátozására irányuló intézkedésekre) számítanak. A várakozások nagymértékben hatnak a pénzügyi piacokon a tényleges folyamatokra. Hiába javult a kereskedelmimérleg-egyenleg a kívánatos irányba, ez csak a mennyiségek számbavételekor volt igaz, a pénzbeli értékek tekintetében még nem érződött. Így ezt a pénzpiacok sem vették komolyan.
A pénzügyi piacokra a bizalmatlanság volt a legjellemzőbb, amit csak erősített a legfejlettebb országok deklarált szándéka a valutaárfolyamok nagyobb stabilitásának megteremtésére, ill. az erre irányuló tényleges intézkedések hiánya közötti ellentmondás. Márpedig a pénzpiacok két dologtól függnek: táplálójuk, a bizonytalanság, hiszen az árfolyamváltozásokat így lehet kiaknázni – és a bizalom légkörétől, amely azonban az instabilitás egy bizonyos szintjén túl megrendül, a tőkeáramlás elakad, vagy legfeljebb csörgedezik.
Noha voltak szakértők, akik hangoztatták, hogy az adott gazdasági-pénzügyi háttérben a részvénypiacokon lassan 5 éve tartó folyamatos áremelkedés indokolatlan (a fák nem nőnek az égig – mondták), azaz a részvények túlértékeltté váltak, és bekövetkezhet a „korrigálás”; változatlan eufóriával folyt a nemzetközi pénzügyi piacok globalizációja. Kétkedésre kevéssé hajlamos agyakban fel sem merült a kérdés, hogy tulajdonképpen miért kedvezőbb a szabad pénz-és tőkeáramlás világot behálózó rendszerének továbbépítése nemzeti, regionális avagy részlegesen globális piacok helyett. Sommásan úgy intézték el a kérdést, hogy az a cég, amely mai világunkban nem a „világpiacon” – értsd a pénzügyileg globális világpiacon – szerez magának tőkét, gondatlanságban vétkes.
(Azt egyébként nem lehet vitatni, hogy bizonyos globális pénzügyi piacok valóban hasznos szerepet töltenek be, amit korábbi állapotukban nem láttak el. Így a 24 órás folyamatos üzletelés megteremtése kétségkívül előnyös. E mércével mérve ma legkiterjedtebb a valutapiac, amelynek napi világforgalma megközelíti a 200 Mrd USD-t. Nonstop üzletmenet van néhány árucikkben is, így az aranyban és az olajban. Ami az értékpapírokat illeti, ilyen környezetben lehet pl. amerikai kincstári kötvényekkel üzletelni, s ennek köszönhető, hogy az összes lehetséges tőzsdei határidős kontraktust figyelembe véve jelenleg ennek az értékpapírnak legnagyobb a forgalma: naponta eléri a 25 Mrd USD-t).
A 80-as évek nemzetközi pénzügyi folyamataira tehát az a legjellemzőbb, hogy a tőke megszerzése egyre inkább a nemzetközi értékpapírpiacokra helyeződik át a hagyományos bankhitelekről. (A nettó bankhitelezés értéke 1981-ben érte el a csúcsot 165 Mrd USD-vel; azóta e szint alatt mozog. Abban az évben a nemzetközi kötvénykibocsátás még csak 32 milliárdra rúgott, azóta viszont évi átlagban 37%-kal növekedett.)
Ebben az összefüggésben 1987 okt. 19-én bizalmi válság tört ki, amelynek következményei egyelőre beláthatatlanok. Az IMF szerint alapvető lenne a nemzetközi (pénzügyi) koordináció erősítése oly módon, hogy az egyes nemzeti lépések szimmetrikusak, összehangoltak legyenek: a krónikus költségvetési deficittel rendelkező országokban (mindenekelőtt az Egyesült Államokban) irányuljanak arra, hogy a költségvetési kiadások lassabban nőjenek, mint a termelés; míg ennek fordítottjára lenne szükség a költségvetési többletet mutató országokban (mindenekelőtt az NSZK-ban és Japánban).

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi