Az AIDS-szel kapcsolatos nemzetközi és hazai járványügyi helyzet

Full text search

Az AIDS-szel kapcsolatos nemzetközi és hazai járványügyi helyzet
Az EVSZ-nek 1988. ápr. 30-ig 130 országból bejelentett több mint 88000 megbetegedés nem tükrözi, hogy a világban a gyorsan terjedő AIDS-pandémia egyes területeken eltérő sajátságú járványügyi helyzetet okozott.
Az AIDS-járvány terjedésének a világon 3-féle típusa van.
1. Nyugat-Európára, Észak-Amerikára, Dél-Amerika néhány részére, Ausztráliára és Új-Zélandra az jellemző, hogy az AIDS szempontjából a leginkább érintettek a homoszexuális, biszexuális férfiak és az intravénás kábítószeresek. A fertőzés szexuális úton való terjedésén belül pl. domináns a homoszexuális terjedési mód. Egyes nagyvárosokban, pl. már a homoszexuálisok több mint 50%-a fertőzött az AIDS vírusával. Folyamatosan nő a heteroszexuális úton történő terjedés aránya is, bár még jóval kisebb a homoszexuális terjedésnél. A fertőzött vérrel való terjedés gyakorlatilag a fertőzött kábítószer-fecskendőkkel és -tűkkel történik; s ma már nem okoz gondot a vérátömlesztéssel és a vérkészítményekkel történő terjedés, mivel ezeket folyamatosan ellenőrzik. A nemek közötti arány tekintetében a fertőzés elsősorban férfiak körében terjedt el. Növekedőben van viszont a fertőzött újszülöttek száma is, párhuzamosan az intravénás kábítószert használó nők fertőzöttségének növekedésével.
2. Afrikára, a Karib-szigetvilágra jellemző, hogy az AIDS-fertőzés átvitele dominánsan heteroszexuális kontaktus révén történik, aminek következményeként a fertőzöttek között egyenlő arányban találhatók férfiak és nők. Egyes nagyvárosokban a 20–40 év közötti korosztályok több mint 25%-a, a prostitutáltaknak mintegy 75–90%-a már fertőzött. A fertőzés terjedése szempontjából súlyos gondot jelent a fertőzött vérrel való terjedés, mivel a transzfúziós vérek szűrését még nem vagy csak részben tudták megoldani. Gondot jelent a különböző egészségügyi intézményekben használatos orvosi eszközök (fecskendők, tűk) megfelelő sterilizálásának hiánya is. A heteroszexuális terjedés következtében jelentős az újszülöttkori fertőzöttek száma, mivel a terhes nők 5–15%-a fertőzött.
3. Ázsia, a csendes-óceáni térség, a Közel-Kelet és Kelet-Európa kevésbé fertőzött, s a terjedésben szerepet játszanak mind a homoszexuális, mind a heteroszexuális kapcsolatok, valamint az importált vér és vérkészítmények is. A fertőzöttség mértéke az AIDS-re jellemző rizikócsoportokban jelenleg még alacsony.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi