A csillagok állapothatározói

Full text search

A csillagok állapothatározói
A csillagok fényességét a hagyományos, ókori, a csillagokat 6 fényességosztályba soroló skálán alapuló logaritmikus skálán mérjük. A fényesség mértékegysége a magnitúdó: a szabad szemmel látható legfényesebb csillagok 0 magnitúdó körüliek, a leghalványabbak 6 magnitúdósak. A legnagyobb távcsövekkel készített fényképfelvételeken a 23-24 magnitúdós csillagok is láthatóak. A csillagok fizikai viszonyaira látszó fényességük nem jellemző, hiszen ez a távolságuktól is függ. A távolság ismeretében azonban meghatározhatjuk az ún. abszolút fényességet. A Nap abszolút fényessége + 4,86 magnitúdó. A csillagok abszolút fényessége – 5 és + 15 magnitúdó között van.
A csillagok hőmérsékletét színképük vizsgálata alapján különböző módszerekkel határozhatjuk meg. A Nap felszínének hőmérséklete 5800 K, a csillagok legnagyobb része 20 000 és 2000 K közötti hőmérsékletű.
A csillagok tömege kettőscsillagok esetén az összetevők egymás körüli mozgása, a magányos csillagok esetén a tömeg/abszolút fényesség összefüggés alapján határozható meg. A csillagok tömege általában 10 és 0,1 naptömeg közötti.
A Nap sugara 7×108 m, a degenerált neutroncsillagoké 10 km körüli, míg a legnagyobb vörös óriások sugara a Napénak több százszorosa is lehet.
A csillagok kémiai összetételére a színképükben látható sötét, ún. abszorpciós vonalak erősségéből következtethetünk. Eszerint a csillagok egy része fémekben igen szegény, ezek az idős csillagok. Más részük fémekben gazdagabb, mint pl. a Nap, azonban a héliumnál nehezebb elemek itt is csak ezreléknyi mennyiségben találhatók meg.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi