KUNHALMI ÁGNES

Full text search

KUNHALMI ÁGNES
KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk álló javaslat két különálló részből áll. Az első részt támogatni tudjuk. Nincs problémánk azzal, hogy a nagycenki Széchenyi-kastély műem-lék-együt-te-sét, a szigetvári várat és Esztergom Várhegyét és Vízivárosát nemzeti emlékhellyé sorolják.
A javaslat lényege ugyanakkor nem ez, hanem a műemlékvédelem tönkretétele. Vannak ugyanis olyan területek, ahol az örökségvédelem érdekei szembekerülnek a nagyberuházások érdekeivel. Ez a dilemma arról szól, hogy milyen jövőt, milyen környezetet szeretnénk Magyarországon. Olyat, ahol a kormányközeli építőcégek gyorsan és óriási profittal teszik tönkre a műemlékeket, a kulturális és környezeti örökségünket, vagy olyat, ahol erre tekintettel épülnek a jövő beruházásai. Sajnos úgy tűnik, hogy a kormány ebben a javaslatban lobbiérdekeket támogat a műemlékvédelemmel, örökségvédelemmel szemben.
A javaslat célja, hogy a beruházás tervezése és kivitelezése során minél gyorsabban, kizárólag a gazdasági érdekeknek megfelelően járjanak el, háttérbe szorítva minden egyéb szempontot, amelyek önmagukban állva egyébként jogosak lennének, csak most az örökségvédelem a szenvedő fél, ezt pedig sokan fogják bánni a jövőben.
Az örökségvédelem, a régészet sajátos szerepet játszik Magyarországon. Magyarország régészeti és kulturális javakban gazdag ország. Ezért rendkívül fontos, hogy bármilyen építési beruházás esetén kellő figyelmet fordítsunk az örökségvédelemre. Sajnos ezzel a javaslattal a kormány megszünteti a régészet szerepét Magyarországon, ezentúl semmi nem garantálja majd a színvonalas feltárást.
Összefoglalnám. A törvénymódosítás azon részével, amely a nemzeti emlékhelyekről szól, egyetértünk, a lényegi részével, az örökségvédelem tönkretételével azonban nem. Arra kérem önöket, hogy fontolják meg a „nem” szavazatot, mielőtt egy tollvonással számos nemzeti értéket ítélnek pusztulásra Magyarországon. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi