ELNÖK (dr. Áder János)

Full text search

ELNÖK (dr. Áder János)
ELNÖK (dr. Áder János): Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem, hogy az SZDSZ képviselőcsoportja kezdeményezte, hogy külön szavazzon az Országgyűlés az ajánlás 49. és 56. pontjairól, illetőleg a kiegészítő ajánlás 3. pontjáról. A Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja kezdeményezte a szavazást a kiegészítő ajánlás 2. és 5. pontjairól. Ezek a javaslatok egyik bizottságban sem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást. Az ajánlás 45., 49., 56. pontjaiban és a kiegészítő ajánlás 3. pontjában szereplő indítványokat az előterjesztő támogatja.
A külön szavazási indítványra figyelemmel most csak a 45. pontról szavaz az Országgyűlés. Ennek elfogadása kizárja az ajánlás 44. és a kiegészítő ajánlás 7. pontjában lévő javaslatokat.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a támogatott módosító javaslatot. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a támogatott módosító javaslatot 324 igen szavazattal, 23 nem ellenében, 8 tartózkodás mellett elfogadta.
Most azokról a módosító javaslatokról határozunk, amelyeknek külön szavazását kérték, illetve amelyekről a Házszabály rendelkezése értelmében még szavazni lehet. Az ajánlás 1., 4., 37., 46., 48. és 51. pontjaiban Bauer Tamás és más képviselők a törvényjavaslat címében és az előterjesztésben csak az államalapítás emlékének megörökítéséről kívánnak rendelkezni, a Szent Koronáról nem. Ezzel párhuzamosan a korona és a jelvények elhelyezésével, illetőleg a Szent Korona-testület létrehozásával kapcsolatos valamennyi rendelkezést el kívánják hagyni.
A kiegészítő ajánlás 4., 6. és 8. pontjaiban Bauer Tamás és más képviselők ennek egy alternatíváját terjesztik elő, amely azonban nem érinti a Szent Korona-testület létrehozását.
Ezek alternatívája található a kiegészítő ajánlás 3. pontjában, amelyet Herényi Károly és Kiss Gábor terjesztett elő. Indítványuk szerint a törvényjavaslat címe a következő legyen: "Szent István államalapításának emlékéről és a Szent Koronáról".
Először Bauer Tamás és más képviselők javaslatát teszem fel szavazásra az 1., 4., 37., 46., 48., 51. pontok szerint. Ennek elfogadása kizárja a 38., 39., 42. és a kiegészítő ajánlás 6. pontjában lévő javaslatokat. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 128 igen szavazattal, 218 nem ellenében, 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Herényi Károly és Kiss Gábor javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítő ajánlás 3. pontja szerint. Ennek elfogadása kizárja az ajánlás 29., valamint a kiegészítő ajánlás 2., 4., 6., 8. pontjait. Ezt a javaslatot az előterjesztő és az alkotmányügyi bizottság támogatja, a kulturális bizottság nem támogatja. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 273 igen szavazattal, 45 nem ellenében, 30 tartózkodás mellett elfogadta.
A kiegészítő ajánlás 5. pontjában Horváth Béla a törvényjavaslat 1. §-ának kiegészítését javasolja a kereszténység felvételére utaló fordulattal. Frakció kérésére szavaz az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 144 igen szavazattal, 174 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett nem fogadta el.
(18.20)
Az ajánlás 38., 39. és 42. pontjaiban alternatívák találhatók a törvényjavaslat 2. § (2) bekezdése módosítására. A 38. és 39. pontokban lévő indítványok szerint a Szent Koronát és a hozzá tartozó jelvényeket a Magyar Nemzeti Múzeum épületében őrzik. A 42. pontban lévő javaslat szerint a Szent Koronát és a hozzá tartozó jelvényeket az Országgyűlés épületében őrzik mindaddig, amíg a budai várban méltó helyen kerülnek elhelyezésre.
Először Bauer Tamás és más képviselők javaslatát teszem fel szavazásra a 38. pont szerint. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 129 igen szavazattal, 215 nem ellenében, 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Wiener György és Vastagh Pál javaslatát teszem fel szavazásra a 39. pont szerint. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 130 igen szavazattal, 216 nem ellenében, 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Most Turi-Kovács Béla javaslatát teszem fel szavazásra a 42. pont szerint. A bizottságok nem támogatják. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 60 igen szavazattal, 278 nem ellenében, 15 tartózkodás mellett nem fogadta el.
A 49. pontban Balsai István, valamint Nagy Gábor Tamás a törvényjavaslat 4. § (2) bekezdése elhagyását javasolják. Az alaprendelkezés szerint a Szent Korona-testület tagjai döntenek a Szent Korona és a hozzá tartozó jelvények őrzési helyéről, ha annak szükségessége felmerül. Az elhagyásra irányuló javaslatot a bizottságok és az előterjesztő egyaránt támogatja, de az SZDSZ külön szavazást kezdeményezett. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 175 igen szavazattal, 169 nem ellenében, 10 tartózkodás mellett nem fogadta el.
Az 56. pontban az alkotmányügyi bizottság a törvényjavaslat 5. § (1) bekezdésének módosítását javasolja. Lényege: a Szent Korona-testület elnökét nem a tagok közül választják meg, hanem annak elnöke a köztársasági elnök. A javaslatot az előterjesztő és a kulturális bizottság támogatja, de az SZDSZ képviselőcsoportja kérésére külön szavaz róla az Országgyűlés. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 326 igen szavazattal, 19 nem ellenében, 9 tartózkodás mellett elfogadta.
Tisztelt Országgyűlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyről kellett volna, de nem határozott az Országgyűlés. (Nem érkezik jelzés.) Senki sem jelentkezett.
A tegnapi napon az Országgyűlés elfogadta azt az indítványt, amely lehetővé teszi, hogy a Házszabálytól történő eltéréssel a mai napon sor kerülhessen a zárószavazásra. Ennek elősegítése érdekében az igazságügy-miniszter valamennyi frakcióhoz eljuttatta az előzetes tájékoztatóját az egységes javaslatról. Értelemszerűen ez a javaslat az előterjesztő által támogatott módosító javaslatokat tartalmazza.
A zárószavazás előtt megkérdezem az alkotmányügyi bizottság elnökét, látja-e akadályát a zárószavazás megtartásának. (Dr. Pokol Béla beszélget.) Pokol Béla elnök urat kérdezem, látja-e akadályát a szavazás megtartásának. (Dr. Pokol Béla: Nem látom akadályát.) Nem látja akadályát.
Most a zárószavazás következik. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e a Szent István államalapításának emlékéről és a Szent Koronáról szóló, előzetes tájékoztatóban lévő egységes javaslat imént módosított szövegét.
Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 226 igen szavazattal, 65 nem ellenében, 61 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi