DR. FODOR ISTVÁN

Full text search

DR. FODOR ISTVÁN
DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az alkotmány 40/B. § (1) bekezdésének, illetve 40/C. § (1) bekezdésének rendelkezései szerint az Országgyűlés előzetes hozzájárulása szükséges mind a magyar fegyveres erőknek az ország területéről történő kilépéséhez, mind idegen fegyveres erőknek az ország területére történő belépéséhez.
Alapvetően háromféle oka lehet az e körbe tartozó katonai csapatmozgásoknak. Az első csoportba azok a csapatmozgások tartoznak, amelyek kétoldalú megállapodások alapján, az aláíró partnereinkkel közösen végzett gyakorlatok keretében történnek, és amelyek alapvetően a Magyar Honvédség egységeinek kiképzését szolgálják. A második csoportba tartoznak azok a csapatmozgások, melyek során külföldi katonai szervezetek a Magyar Köztársaság lő- és gyakorlótereit anyagi ellenszolgáltatás fejében veszik igénybe.
Azokról a gyakorlatokról, amelyekről eddig szóltam, szól a H/5355. számú országgyűlési határozati javaslat. Ez utóbbival kapcsolatban a mai ismereteinkre vonatkozó megjegyzést azért kell tennem, mert anyagi ellenszolgáltatás fejében történő igénybevétel esetén - amennyiben további ilyen megkeresés érkezik ebben az esztendőben - természetesen újabb javaslattal az Országgyűlés elé kell jönnünk.
A harmadik csoportba azok a gyakorlatok tartoznak, amelyek a Magyar Köztársaság és a NATO közötti egyéni partnerségi program részét képezik, és magának az egyéni partnerségi programnak a jóváhagyása az 1995. évi LXVII. törvény 5. §-ának (4) bekezdése alapján is az Országgyűlés hatáskörébe tartozik. Ezt a programot - az egyéni partnerségi programot és az e körben lefolytatandó gyakorlatokat - tartalmazza a H/5271. számú előterjesztés.
Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy mind az egyéni partnerségi program, mind a kétoldalú gyakorlatok pénzügyi fedezete a honvédelmi tárca költségvetési fejezetében rendelkezésre áll. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az előterjesztéseket vitassa meg és fogadja el!
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi