NAGY FERENC JÓZSEF földművelésügyi miniszter:

Full text search

NAGY FERENC JÓZSEF földművelésügyi miniszter:
NAGY FERENC JÓZSEF földművelésügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Körösfői László képviselőtársam kérdésére a Pénzügyminisztériummal egyeztetve a következőket válaszolhatom. Ha Önök járják a határt, akkor látják, hogy szépen zöldülnek a vetések, az őszi szántások sorolnak, és az a föltételezés, hogy mennyi műtrágyát és milyen vetőmagot használtak, remélem, utólag kiderül, és nem lesznek olyan súlyosak, mint a jelzések, éppúgy – hála Istennek – most már elmondhatjuk, hogy az aszálykár mértéke is lényegesen kisebb, mint a nyár folyamán ezt jelezték.
Az 1991. január 2-i hitellejárat technikai lejáratnak tekinthető, a jegybank és a kereskedelmi bankok évzáró mérlegkészítési kötelezettsége miatt. Ennek megfelelően tehát az aszálykáros nagyüzemeknek a kapott célhitelt nem kell január 2-án visszafizetni, és nem is kell új szerződést kötniök, mivel a hiteleket a kereskedelmi bankok automatikusan meghosszabbíthatják 1991. szeptemberig.
A kormányhatározat értelmében 1991 szeptemberében sem kell az összes hitelt visszafizetni, mivel annak egy része, legfeljebb azonban 50 százaléka, 1992. december 31-ig meghosszabbítható. Képviselő úr tájékoztatására elmondanám továbbá azt is, hogy az Országos Kereskedelmi és Hitelbank Rt., akihez a legtöbb aszálykáros üzem tartozik, szám szerint 497, már eredetileg a jövő év szeptember 20-i lejárattal kötötte a célhitelszerződéseket.
A kérdés második felére, miszerint a november 30-i úgynevezett végleges felmérést miért nem a mérlegzárás utánra tettük, a következőket válaszolom. A november 30-i időpont a célhitel véglegesítése miatt kizárólag a hozam-, illetve hozamérték-kiesés pontosítására vonatkozik, amit közvetlenül a betakarítást követően, tehát a mérlegkészítéstől függetlenül lehet és kell megállapítani. E pontosításra azért is szükség van, mert az október 6-i felmérés nyilván csak becsült adatokat tartalmazhat, ezért meg kellett adjuk a lehetőséget arra is, hogy az előzetes adatok alapján számszerűsített hiteligény módosulhasson. A pontosított felméréssel azok a gazdálkodók is hozzájuthatnak a célhitelhez, akik az október 6-i becsült felmérésnél esetleg nem érték el a célhitel és más kedvezmények szempontjából meghatározásra került 15 százalékos hozamérték-kiesést, de a betakarításkor kiderült, hogy mégis aszálykárosnak minősülnek. A mérlegzárást követő véglegesítést csak azoknál a gazdálkodóknál tartjuk indokoltnak alkalmazni, akiknél az aszálykár oly nagymértékű volt, hogy fizetésképtelenséget is okoz. Ezen gazdálkodóknál a kormánydöntés értelmében a célhiteleken kívüli egyéb központi forrásokkal is segítjük a fizetőképesség helyreállítását, amihez természetesen már szükséges a konkrét mérlegadatok ismerete.
A kizárólag hozamérték-kieséshez kapcsolódó célhitel összeget azonban a bankok ezen nagyüzemek részére is folyósítják. Sajnos néhány nagy üzemnél – számuk valamivel több mint 50 – a fizetésképtelenség nagyobb, mint az aszálykár. Ezért a célhitel összeget is csak egyedi mérlegelés és külön garanciák mellett lehet folyósítani. Az egyedi felülvizsgálatok folyamatban vannak.
Meg kell jegyeznem azt is, hogy a szeptember 6-i kormányülést követően a kereskedelmi bankokkal sikerült megállapodnunk abban, hogy az őszi munkák elvégzésére saját hatáskörükben biztosítottak hitelkeretet, amelyet a felmérést követően átalakítottak kedvezményes kamatozású célhitelekké. Ennek alapján bízom abban, hogy a célhitel viszonylagos késése ellenére is minden gazdákodó pénzügyi forráshoz tudott jutni, az őszi munkákat időben el tudták végezni. Köszönöm a figyelmet. (Gyér taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi