BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár:
BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egy korábbi interpelláció kapcsán már részletesebben kitértem annak a bemutatására, hogy milyen erőfeszítéseket tett a pénzügyi kormányzat és az alá tartozó szervezet annak felmérésére, hogy mik a lakossági igények, hozzájárulási lehetőségek a határátkelőhely-szám esetleges bővítése területén. Ezek a felmérések elkészültek, bejöttek a központba, rendelkezésünkre állnak.
Most tájékoztatásul – részben ismétlésképpen – elmondanám, hogy a Magyar Köztársaság határán 75 átkelőhelyen bonyolódik le az átkelőforgalom. Ismerjük a helyzetüket, rendszeres elemzést készítünk a forgalomról. A probléma, hogy a számuk még így sem kielégítő. Természetesen mind pénzügyileg, mind politikailag megoldandó problémákat vet fel, hiszen a határátkelőhelyek számának bővítése részint a szomszédos államok vezetőinek és politikájának szándékain, a velük való megegyezésen, részint az ezt realizálni képes pénzügyi fedezet előteremtésén múlik.
A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága mindenféle megkeresések alapján jelenleg 43 új határátkelőhely megnyitására vonatkozó igényt tart nyilván. Ebből csak a román szakaszon tíz átkelőhely megnyitására keletkezett igény. Ezek között szerepel a Nyírábrány–Valea-Lui-Mihai – Érmihályfalva nemzetközi forgalom számára való megnyitása is.
Hazánk részéről az említett átkelőhely nemzetközi személyforgalom számára történő megnyitásának különösebb akadálya nincs. Ha a román fél kéréseinkre, megkereséseinkre – melyek e tárgyban már eljutottak hozzá – pozitívan válaszol, akkor akár január l-jén is megindulhatna a nemzetközi személyforgalom. Szeretném mondani, hogy a román fél, az illetékes partner megkeresésünkre ez ideig még nem válaszolt.
Arra is felhívnám a figyelmet, hogy a nemzetközi forgalom nem jelent a személyforgalmon kívül teherforgalmat is. Kizártnak tartjuk ugyanis, hogy a nemzetközi teheráru-forgalom számára a határátkelőhely a közeljövőben megnyitásra kerülhessen, mivel nincs olyan infrastruktúrája Nyírábránynak, amely ezt lehetővé tenné.
Az érdekelt tárcák felé már több ízben felvetettük, hogy vizsgálják meg a nemzetközi személyforgalom számára a megnyitás lehetőségét. Természetesen e kérdést továbbra is szorgalmazzuk, kérve többek között a Külügyminisztériumot is, hogy a román fél felé a szükséges lépéseket tegye meg. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi