VARGA JÁNOS, DR. (MDF)

Full text search

VARGA JÁNOS, DR. (MDF)
VARGA JÁNOS, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház!
A Magyar Köztársaság címeréhez kívánok hozzászólni. Címerügyben közismerten megosztott a közvélemény. A nézetek közötti határvonal nem egyezik a pártok közötti határvonallal, hanem a pártokon belül húzódik. Ezt a tagolódást érzékeltette a módosító indítvány előterjesztője, amely két változat között kínál választást. Az illetékes parlamenti bizottság a változatok ügyében nem kívánt állást foglalni. Én megteszem, annak tudatában, hogy nem éppen a legnépszerűbb feladatra vállalkozom.
Én ugyanis az úgynevezett Kossuth-címer, tehát a koronátlan… - a kiscímer ellenében -, a Kossuth-címer mellett foglalok állást. (Taps a bal oldalon.)
Miért? Meggyőződésem az, hogy ez a középkori eredetű alapcímer, ami végső formájában Kossuth-címer néven ment át a köztudatba, együttesen fejezi ki történeti és demokratikus hagyományainkat. Ezeket - ellentétben a koronás kiscímerrel - együttesen jelképezi. Történeti és politikai okok egyaránt a Kossuth-címer mellett szólnak.
Történetiségéről csak annyit, hogy alapelemei az Árpád-korban alakultak ki, históriai értékéhez tehát nem férhet kétség. Ugyanakkor őseink - valahányszor mód nyílott, vagy úgy látszott, hogy mód nyílik a népfelség elvének érvényesítésére - mindig a Kossuth-címer mellett foglaltak állást.
Így történt ez 1918-ban, így történt 1946-ban és így történt 1956-ban. Ennek nem mond ellent, hogy 1849-ben az ország, illetve a kormányzat a trónfosztás ellenére is megmaradt a koronás címer használata mellett. Nagyon egyszerű ennek a magyarázata: az akkori országvezetés az államforma kérdésében nem határozott, ezért nem szakított a koronás címerrel. Ugyanakkor elnézte, hogy hivatalos és nem hivatalos szervek a koronás címer mellett a Kossuth-címert is a koronás címerrel egyenjogúan használhassák.
Más vonatkozású politikai érv is szól a Kossuth-címer mellett. Ha címerünkbe beemeljük a koronát, akkor abban a címerben az uralkodó helyet maga a korona foglalja el - ez pedig bizonyos veszélyekkel jár, amire feltétlenül fel kell hívni a figyelmet.
Tudom, hogy egy ország címere az illető országnak szól, de kis ország vagyunk, és - különösen a jelenlegi helyzetben, a jelen körülmények között - nem hagyhatjuk figyelmen kívül a külföld véleményét sem. Ha tehát az a korona uralkodó helyzetbe kerül a címerben, akkor könnyen feltámadnának az ellenérvek. A nemzetközi közvélemény nemcsak következetlennek tarthat bennünket, hanem valami titkos, sanda szándékot is sejthet egy esetleges ilyen irányú lépésünk mögött - erre pedig semmi szükségünk nincs. Ne felejtsük el, hogy számunkra a magyar korona a magyar államiságot jelképezi, más népek számára azonban jelképezi a magyar nagyhatalmiságot is. (Zaj.) Rövid leszek. Nyilvánvaló, hogy én a Kossuth-címer mellett teszem le a voksot. (Közbeszólás középről. Joga van hozzá !)
Tisztelt Képviselőtársaim !
Nyilvánvalóan lelkiismeretük és legjobb meggyőződésük szerint fognak dönteni. Én csupán annyit kérek, olyan döntést hozzanak, amelyben a történeti hagyományokhoz való hűség, előrehaladásunk iránya egyképpen tükröződik, ugyanakkor nem nélkülözi a politikai bölcsességet sem.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi