TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Full text search

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amikor kézhez kaptam Szájer József képviselőtársunk 85-ös számú módosító indítványát és elolvastam annak első mondatát - meglepődtem. Ugyanis az azt tartalmazza: "A Magyar Köztársaság biztosítja a földtulajdon jogát." Arra gondoltam ugyanis, hogy vajon milyen alapon kaptam én azt a sok-sok ezer levelet, amely mind azt tartalmazta, azt a kérdést tette fel nekem, hogy Szájer képviselő úr és a fideszesek miért bántják a magyar parasztságot, miért bántják a magyar népet?! (Derültség.)
Elcsodálkoztam! Hiszen ennél konstruktívabb ennél szebb mondatot el sem lehet képzelni (az elnök megrázza a csengőt, figyelmet kér a hozzászóló számára) ; hát vajon hogyan bánthatná Szájer képviselő úr a magyar parasztságot, amikor éppen védeni akarja!
De akkor elolvastam ennek a módosító javaslatnak a második mondatát (derültség) , és rögtön megértettem, hogy az én parasztjaim (derültség és taps) miért figyelmeztettek engem ! Hát kérem: itt már kétharmados szótöbbséget írt elő a földtörvénnyel kapcsolatban igen tisztelt képviselőtársunk!
És akkor elmentem az alkotmányügyi bizottság ülésére és újabb meglepetés ért! (Derültség.) Ugyanis Szájer képviselő úr visszavonta javaslatának eszenciáját, a földtulajdon védelmére vonatkozó passzusát és meghagyta mindösszesen ezt a kétharmados szabályt, ami mi mást jelentene ugyebár, mint azt, hogy a Független Kisgazdapártnak nehézséget okozzon akkor, amikor a tisztelt Parlamentnek el kell fogadnia a földtörvényt!
Hát kérem, igen tisztelt Ház, igen tisztelt Elnök Úr! Vajon akkor, amikor Szájer képviselőtársunk előterjesztette ezt a módosító javaslatot, vajon Szájer képviselőtársunk nem tudta azt, hogy a tulajdon védelmével kapcsolatban milyen szótöbbséget ír elő az Alkotmányunk? Nyilván tudta Szájer képviselő úr akkor is… Azért terjesztette be ezt a javaslatot, hogy ennek első mondata azt a látszatot adja, mintha ő a parasztság érdekében lépne fel de sajnos a második mondattal ezt lerontotta! (Derültség.)
Ezért akkor, amikor most a tisztelt Háznak döntenie kell, hogy elfogadja-e Szájer képviselő úr javaslatát, én a következőkre hívnám föl a figyelmet: el lehet fogadni egy olyan álláspontot, hogy kelljen kétharmados szótöbbség a tulajdon védelméhez, de akkor a házzal kapcsolatban is, az üzletekkel kapcsolatban is ilyen szótöbbségre van szükség! Akkor eljutunk addig is, hogy a nagyapám kardjának forgalmazására is (derültség) kétharmados szótöbbség kell!
Hát elnézést, tisztelt Ház! Vajon ennyire ketté lehet választani vagy részekre szabdalni a tulajdonjog megítélését?
Nyilván nem. A tulajdonjog egy és oszthatatlan, amint az később kiderül Szájer képviselőtársunk indítványából is, mert később általában a tulajdonjog elismerésére vonatkozólag egy külön passzust iktat be, de ott már ezt a kérdést megkerüli, tehát a tulajdon többi részénél ezt a kétharmados szótöbbséget nem igényli.
Ez az egyik, ami miatt felszólalásra jelentkeztem.
A másik kérdés igen tisztelt frakcióvezető-társam, Orbán Viktornak a felszólalása, aki immáron az alkotmányügyi bizottság előtti felszólalásával együtt harmadszor szólal fel a konstruktív bizalmatlansági indítvány kérdéskörében, úgyhogy azt kell hogy mondjam, hogy jubilálunk, amikor halljuk Orbán Viktor úr felszólalását. (Derültség.) Kérném szépen, most sem győzött meg, mint ahogy a korábbi felszólalásaiban sem.
Mi a célja a konstruktív bizalmatlansági indítványnak? Az - igen tisztelt Ház -, hogy ne lehessen csak úgy megbuktatgatni valakit, hanem csak akkor, ha tudunk helyette valamit nyújtani. Rombolni kérem, nem gond. (Derültség.) Építeni, ez a probléma, ezért (taps) tartalmazza a Demokrata Fórum javaslata helyesen a konstruktív bizalmatlansági indítványt.
Még egy mondat a konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatban. Én emlékszem, amikor Orbán Viktor az első felszólalása során elmondotta a tisztelt Ház előtt, hogy igen nagy baj van ám, mert a konstruktív bizalmatlansági indítvány esetén még ott ül a megválasztott miniszterelnök a helyén, amikor az új miniszterelnök személye vonatkozásában titokban kell tárgyalniuk a különböző pártoknak. Felvetette a kérdést, hogy vajon hogy történhet meg ez a titokban való tárgyalás. Magyarán mondva, elzokogta a képviselőháznak ugye (derültség) az összeesküvés nehézségeit (Derültség.) Hát, kérném szépen, én nem hiszem, hogy mi azért akarnánk törvényt alkotni, hogy bármiféle összeesküvést előmozdítsunk, hogy bármiféle összeesküvést elősegítsünk.
S még egyetlen egy mondat a földtörvénnyel kapcsolatban. Kérném szépen, ugye, amikor a tisztelt Ház dönteni fog, hogy vajon kétharmados szótöbbség kell-e a földdel kapcsolatos jogszabály meghozásához vagy marad a jelenlegi alkotmányjogi szabályozás, illetőleg a Demokrata Fórum alkotmánymódosítási javaslatát fogadja el, akkor kérem, a következőket is vegye tekintetbe: le lehet szavazni a kisgazdákat, le lehet szavazni a Demokrata Fórumot is, de a magyar népet azt nem lehet leszavazni! (Zaj, kis taps.) Úgyhogy ezt tisztelettel kérem döntésüknél figyelembe venni.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi