4.

Full text search

4.
És ez az ember mégis egyike volt legnagyobb kiábrándulásaimnak. A kamasz ideák szomorú csődje után évekig az ő szemével láttam. Mindent megérteni, mindenben kétkedni, mindent szeretni és mindenen mosolyogni. Olyan jóleső lecsillapodás volt ez a program, s mindenekfelett lebegő magasságot hitetett alám.
Azután – egyebek mellett – magának Anatole Francenak a művészete elém mutatta e korláttalanság korlátait. Mikor egy-két utóbbi elbeszélése s különösen a l’Ile des Pingouin és a Les Dieux ont soif megjelentek, belém döbbent: Íme, ez is „technikává” lehet. A mindent megértés is lehet „moule”, a mindenre mosolygás is „attitude”. És sokszor frivol játéknak, a megteremtett közönségtől előre várt póznak tetszett ez a minden emberi akaratot megmosolygó szkepszis.
Mert ez a nagy szkeptikus is megcsalja magát egy dologban. Ez a „mindent megértés” a legnagyobb illúzió, s mindent megérteni szigorúan annyi, mint semmit sem érteni meg. Ha nekem egy szörnyű betegséget megmagyaráznak, okait, munkáját, következményeit, én azt még nem értem. Mert a reprezentáció csak olyan elvont szegénysége a húsos-véres világnak, mint a matematika az örökös levésnek. Amíg az a betegség nem fakad ki az én testemből, míg a megromlott vér nem rémíti be szenvedéseit egész lelkivilágomba, úgy, hogy az egész világot ebben a betegségben érzékeljem, addig – beszélhetek értelmesen e betegségről – de nem értem. Mert valamit érteni = történése összes komplexumával magamban felidézni. Amíg kívül állok a nagy emberi akaratáramokon, nem érzem azoknak egész életet megszabó gyötrelmét és kéjét vérem mozgásában, képzeletem előfakadásában, képzeteim és gesztusaim minden irányában: játszhatok kedves logikai ábrákat ezekről az áramokról, de nem értem azokat. Ez az okos gyermek óvatos játéka az élet mély, halálos zuhatagai mellett.
A gall-germán francia népnek kettős arca van, és Anatole France képviselő típusa az egyik vonásainak. Az élet logikai felszínének (logikai a legszélesebb értelemben) derült megvilágítása: ez Anatole France művészete. Ez a művészet örök és általános, mint a matematika, s ez a művészet tette a francia nyelvet az emberi káté anyanyelvévé. De a francia lélekben is megvan a mély szenvedélyek, a világ örökös, titokzatos emberré levésének termékeny káosza. Ezekből a mélységekből nőttek ki a katedrálisok, a Stendhalok, a Balzacok.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi