288. sz. december 20. A NAGYSÁG ÁTKA

Full text search

288. sz. december 20.
A NAGYSÁG ÁTKA
Szeged, 1879. dec. 19.
Egyszerű hadnagy volt, nagy és hatalmas hadsereg kötelékében. Nem ismerte a világ, nevét nem emlegették még csak a »személyi hírek« közt sem; a hír nem kapta szárnyára s mert senki nem törődött vele, ő sem törődött senkivel: elégedett és boldog volt.
Eszébe sem jutott talán soha, hogy kilépjen a homályból; vágya talán legföljebb annyira terjedt, hogy hadserege kötelékében, katonai rangfokozatban előmenetelt tegyen, hogy fölvigye az ezredességig s aztán mint ilyen vagy a harcmezőn essen el, vagy nyugalomban töltse öreg napjait.
De a sors, az élet színpadának szeszélyes rendezője, másként akarta.
Véres háború után, melyben két nemzet, két faj, két vallás tört egymás ellen vészesen, elkeseredve s mely ezáltal valóságos irtóháborúvá fejlődött, megköttetett a béke. Megköttetett az összes európai nagyhatalmak hozzájárulásával.
Berlinben gyűltek össze a hatalmasok, hogy döntsenek a jog és jogtalanság fölött, hogy fékezzék a győző túlkapásait, megmentsék a legyőzöttnek a romok közül azt, ami még menthető; az állami függetlenséget, a lét legszükségesebb föltételét.
Nehéz munka volt, amit a hatalmak végeztek, a béke műve; mert a háború színterén új államalakulások váltak szükségessé. Mint orvosok amputálták jól-rosszul a beteg testet, kivágva belőle a fekélyt, hogy az ép részeket megmentsék.
E fekélyek egyike nekünk jutott osztályrészül, a mi orvosunk, ki a műtétnél közreműködött, magunknak vindikálta a beteg test egy részét, s mi ezt át is vettük.
Egy másik ilyen beteg rész mint önálló állam lőn kikerekítve. Egy kis test a testből, melynek azonban, elválva az anyarésztől, nem volt feje.
Ki lesz az, ki a súlyos föladatot elvállalja, s feje lesz az új birodalmacskának? Az orvosok ismét összedugták fejüket, összeültek, tanakodtak majd körültekintettek az ily méltóságra születettek közt, s szemük az egyszerű, ismeretlen hadnagyocskán akadt meg.
Őt szemelték ki a magas polcra, melyre rokoni összeköttetései az uralkodó családokkal képesíték egyedül. S az igénytelen hadnagyból egyik napról a másikra fejedelem lőn, I. Sándor Bulgária fejedelme névvel éppen mint a mesékben.
A hír egyszerre szárnyára vette nevét, ő maga elment fényes udvarokat látogatni, instrukciókat fogadni hatalmas jóakaróitól, aztán maga is udvart alkotott új birodalmában. Udvara nem volt ugyan rendkívül fényes, birodalma népességét nyughatatlan, lázongó elemek képeztek, hajlandók a túlkapásokra, hahogy erős kéz nem tartja őket féken, nem zabolázza hevüket.
Azután összehívta birodalma rendeit tanácskozásra, minisztériumot alkotott, szóval: körülvevé magát mindazzal, ami egy fejedelmi udvart megillet. Akaratára polgárhadsereg képződött, s telve jóakarattal népe iránt, alkotmányos uralkodásra szánta el magát.
Mily kevéssé ismerte a nemzetet, annak heves, szélsőségekre hajló, kalandos politikát hajhászó tulajdonságát! Mily kevéssé érthette magát beletalálni új helyzetébe, új környezetébe, a szokatlan méltóságba, mely álmában éré utol! Nem ismerve a népet, melyet kormányoznia kellett, nem számolva a tényezőkkel s nem bírva erős, szilárd akarattal, melyet benne ha talán korábban lett volna is a szigorú junker-katonai fegyelem, az engedelmességhez szokás elfojtott, csakhamar elsodortatott az események által, azok eszközévé vált, ahelyett, hogy azokat uralta volna.
Az az intézmény, melyet ő léptetett életbe, az a nemzetgyűlés, melyet ő hívott egybe, fordult legelsőbben is ellene. Érezni kezdte a nagyság átkát, érzeni kezdte azt; hogy jobb egyszerű, nem ismert hadnagynak lenni, kilátással a késő jövőben az ezredességre, mint befolyni a világeseményekbe, kormányozni egy fékeveszett, rakoncátlan népet, szóval: fejedelemnek lenni, ki nem saját magának, hanem a történelemnek él.
A szkupcsina lassan-lassan fölülkerekedett a fejedelmi hatalmon s végre oda jutott, hogy nyíltan ellenszegült akaratának.
Most látta be végre a hadnagyfejedelem, minő darázsfészekbe jutott. Határozott föllépésre szánta el magát, hogy hatalmát, méltóságát még ha lehet megóvja. Föloszlatta a nemzetgyűlést, s ezáltal nyílt szakadást idézett elő a trón és nemzet között.
Hogy mi következik ezután?
Az egyeduralkodás! Sándor fejedelem ezt kísérti meg, ha sikerül neki. De az egyeduralom támasza a hadsereg, mely nélkül csak ködfátyolképpé válik, s a bolgár hadsereg, mint minden polgárőrség, a néphez szít jobban, melyből alakíttatott, mint a fejedelemhez, kit idegen nagyhatalmak adtak neki.
S így jut a hajdan ismeretlen hadnagy a lejtőre, így halad azon lefelé, míg…
A kép itt nagyon sötétre válik. Vagy lesz Sándor fejedelemben elég önmegtagadás és lemond önként a nagyságról, a fényes állásról, mint ahogy Amadeus ezt Spanyolországban tette, és ismét visszatér ama hadsereg kötelékébe, melyet szolgált, hogy mint igénytelen, ismeretlen hadnagy folytassa pályafutását vagy pedig tovább halad a lejtőn, az örvény felé, mely biztosan elnyeli, s neve vérbetűkkel jegyeztetik be a történelem lapjaira.
Válassza az első utat, az a boldoguláshoz vezet, s azon haladva sohasem fogja meg a nagyság átka!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi