187. sz. augusztus 22. KÉSZÜLŐDÉS

Full text search

187. sz. augusztus 22.
KÉSZÜLŐDÉS
Öt éve már, hogy mint nyűg, nyakunkon Tisza Kálmán, s hírhedtté vált mamelukjai. Úgyszólván vakmerőségével tolakodott föl a díszes polcra, melyen annyit ártott hazájának.
Az ellenzék megkötött keze, a pártonkívüliek habozó tehetetlensége lehetővé tették neki, hogy annyi botlás, annyi erőszak, s oly nagy népszerűtlenség dacára is állásán maradott.
Az egyesült ellenzék néha még csak helyt állott magáért, de a pártonkívüliek, kiknek sorában a régi Deák-párt korifeusai vannak, a múlt ülésszakban csak azt bizonyították, hogy amit tudtak is elfelejtették, nemhogy tanultak volna valamit.
Pedig kellett volna tanulniok, hogy nálunk a választásoknál – fájdalom – egyetlen kormány sem bukik meg. Mindenik keresztül eszi magát azon a cukorhegyen, melynek népszerűség a neve. Hogy az a cukorhegy miként képződik, az aztán megint más kérdés és nem ide való kimutatni, – mert mindez csak annak bizonyítására lett fölhozva, hogy Magyarországon a kormányokat csakis a parlamenten belül lehet megbuktatni. Még eddig legalább ezt tanúsította a praxis, s a kormány kimúlások története. Kíméletlen, szüntelen támadások kellenek.
Tisza Kálmánt sohasem volt olyan könnyű dolog kibuktatni, mint éppen most, mert sohasem volt rá kedvezőbb alkalom. A Várady és Zichy-afférok teljesen megsemmisítették a kormány iránti tiszteletet még azokban is, kik tisztességes emberek lévén akár azért, hogy az állapotok ne bolygattassanak, akár személyes rokonszenvből még szítottak a kormányhoz. Ehhez járult még Andrássy bukása is. Ez kellett csak Tisza Kálmánnak! Legmegrögzöttebb hívei is kétkedtek immár állandóságában, s az ellenzék legelső merész föllépésére úgy szétriadtak mellőle, mint az oláhok szent Páltól, mert érzik, hogy Tisza Kálmán alul ki van véve a gyékény java: hogy most Andrássy távozása se fölülről, se az osztrák kormány részéről nem fog támogattatni.
Úgy látszik, az ellenzék kezdi helyesen látni a dolgokat, s megragadni készül az alkalmat Tisza Kálmán kezéből kicsavarni a kormánypálcát.
Mozognak. Egy nagy ellenzéki értekezlet összehívásáról van szó, mely szeptemberben jönne össze Budapesten, a volt Deák-pártiak pedig a zalaegerszegi Deák-szobor fölállításánál nagy politikai összejövetelt és tanácskozást terveznek.
Valami forr. A pártvezérek sűrűn érintkeznek egymással. Széll Kálmán rátóti kapuján sok idegen kocsi megy ki és be. Bittónál is konferenciáznak.
Jól esik látni e mozgalmat az általános korrupció közt az általános elcsüggedéssel szemben, jól esik tudni, hogy vannak még férfiak, kik a haza jövőjére még nem vetettek keresztet.
Másrészről élesen jellemzi e mozgalmat a ravasz miniszterelnök sürgés-forgása, ki családi gyűlést tart Geszten, ki Bécsbe siet, hogy ott megerősítse hatalmát, az ide-oda kapkodás, a zavar és elámulás a nagy csapás folytán, mely Andrássy bukásában érte. Tisza nem pihen; Tisza olyan szívós mint a macska, ha földhöz ütik, meg se nyikkan, hanem újra fölkel. Tisza, mielőtt elesnék, már azon gondolkozik, hogy miként kelhessen föl.
És még sincs menekülése, ha most a különböző ellenzéki árnyalatok vezérei összetartanak. Egyedül őtőlük függ, hogy elérjék céljukat s elseperjék a gyülöletes Tisza-érát Magyarországról.
Ha nem éreznek magukban a bátor föllépésre és küzdelemre elég erőt és elszántságot, akkor menjenek vissza, ne bitorolják a vezér nevet, s engedjék át a tért másoknak, kik nem lesznek sem erő, sem elszántság híjával.
Mert ha a vezérek még ezentúl is cukros vízzel, akadémiai orációkkal akarják Tisza Kálmánt a taktika és fortélyok főmesterét megbuktatni, s elszalasztják ezáltal a kellő percet, mikor tenni lehetne és kellene, ne vádolják se a nemzetet, sem a mamelukokat, hanem csupán a saját tehetetlenségüket.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi