175. sz. augusztus 6. SZEGED, AUGUSZTUS 5

Full text search

175. sz. augusztus 6.
SZEGED, AUGUSZTUS 5
A Tisza kormány lejtőn áll, melyen egy láthatatlan kéz taszítja lefelé. A Várady botrány megingatta tekintélyét minden irányban. Még sikerült neki leküzdeni a téli hónapokban az ellenzék egyesült támadásait, mely, a többség már egy ízben nyolc szavazatra leolvadván, győzedelemmel kecsegtetett, midőn megingatott állásának megerősítésére jött szerencséjére a mi szerencsétlenségünk.
A szegedi katasztrófa egyelőre háttérbe szorított minden politikai diszharmóniát, s a nemzet előbb Szeged nyomorának enyhítésére, később a város rekonstrukciója nagy eszméje körül csoportosult. A parlament bizalmának gazdag tölcséréből folytak a kincsek Tisza ölébe. S ő azokat jól föl tudta használni. Erélyes intézkedései Szeged érdekében meghódítottak számára nem egy szívet, mely azelőtt nevét kárhoztatta. S ha sikerül Szeged újjáteremtése, nemcsak Tisza Lajos, de Tisza Kálmán neve is a nemzeti kegyelet fényében ragyog.
Azonban közbe jött a Várady botrány. Várady ügyében nem közvetlenül a Tisza kormány volt kompromittálva. Mert bár nem lehetett tagadni azt, még a kormánypárti sajtónak sem, hogy Várady rendjel-ügyébe Tisza is be volt avatva, hogy ő pártfogása alá vette Várady dolgait, azért, hogy zilált anyagi viszonyokban lévő barátjának alkalom nyíljon rangirozásra, de legalább el tudta saját érdekeit kellő időben választani Várady ügyétől, föladta őt, s megmentett, amit menthetett.
Nem úgy járt el Tisza a Zichy ügyben. Nemhogy Zichyt, ki annyira volt kompromittálva, miként fehérre mosása teljes lehetetlenség volt, kit még a Kaszinó is görbe szemmel nézett, kit egy miniszter maga szolgáltatott ki a közvéleménynek, nemhogy Zichyt föladta volna, hanem a személyes kérdést fölfútta kormánybizalmi-, meg pártkérdéssé, s így Zichynek mégis elkerülhetetlenné vált bukásába belegomolyodott maga is.
Merthogy belegomolyodott, azt belátja maga is. De milyen utat választ ő arra, hogy a hinárból meneküljön?
Mint midőn a Verhovay által haranguírozott nép demonstrált ablakai előtt, és azokat kövekkel dobálta, merényletet intézett az egyesületi szabadság ellen, úgy most a Zichy-ügyben saját ügyetlensége s tapintatlansága miatt szenvedett vereségéért bosszút forral a sajtó ellen.
De eltekintve minden elméleti okoktól, melyek a sajtó szabadságának megszorítása ellen szólnak, jogosult volt-e Tisza vad dühe a sajtó ellen?
Mit eredményeztek Asbóth leleplezései? Azt, hogy Zichynek vissza kellett lépnie magas állásától. De azért kellett-e Zichynek visszalépnie, mert Asbóth megtámadta? Ki merné azt állítani! Zichy megbukott, mert Asbóth állításai lényegükben valók voltak, tehát azért, mert Zichy múltjában oly szennyfoltok, oly üzelmek konstatáltattak, amelyek őtet a nemzet s a király bizalmára méltatlannak tüntették föl.
A sajtószabadság tehát megszabadította az országot egy veszedelmes államtitkártól. És ezért a sajtót kell rendszabályozni? Ilyen érdemért büntetés illeti? Hisz akkor nem a tolvajt, hanem a közvádlót kellene becsukni, mert a közvádló, illetőleg a vizsgálóbíró deríti ki az elkövetett vétség szálait, s állapítja meg a tényálladékot.
A Zichy-ügy a sajtó történelmében egész más szempontból lesz fölemlítve. Ha valamely országban az elnyomott sajtó fölszabadításáról lesz szó, rá fognak mutatni a Zichy – Asbóth ügyre, mint példára, mekkora jótétemény egy országra a szabad sajtó, s milyen visszaéléseket derít föl, ha ellenőrző jogát meg nem nyirbálják.
Tehát arról van szó, hogy a sajtó bűnhődjék erényeiért, vértanúságra emeltessék, amint azt szenvedett már századokon keresztül olyan sokszor a szabadságért.
Tisza Kálmán, ha merni fogja a sajtó rendszabályozását, úgy ott nem állhat meg lejtőjén.
A sajtó elnémítása csak eszköz, az cél nem lehet. Ha Tisza beköti a sajtó száját, úgy azért történik az, mert készülnek oly dolgok, melyek a szabad szót meg nem állják. A Zichy botrány tehát csak ürügy lehet.
S szem előtt tartva az események fejlődését a Lajtán túl, nem lehet az titok, hol van Tisza lejtőjének végpontja.
Az abszolutizmusban és államcsínyben.
De tervei végrehajtásának útját fogja állni a nemzet.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi