verttej: összekevert →aludttej. Zsíros változata önálló tejtermék, sovány változata a →vajkészítés mellékterméke. Erdély DK-i vidékén ismeretes, ahol magyarok többnyire a háztartásban tehéntejből készítik, ritkábban tejfeldolgozó pásztorszálláson juhtejből nyerik. Ehhez a háztartásban a friss tehéntejet nem cserépedényben, hanem kifolyónyílással ellátott fa →köpülőben gyűjtik, ahol megalszik. A savanyú tejnek nevezett aludttej elvált savóját leeresztik, majd a tejet a köpülő függőleges irányban mozgó verőjével ütik. Ha vajat akarnak készíteni, addig verik, míg kiválik a vaj. Azt kiveszik, a visszamaradó lé a verttej. Gyakoribb azonban, hogy a vajkészítéstől függetlenül dolgozzák fel így a tejet, amelyben ekkor a teljes zsiradék benne marad. A verttej mindkét változatát eszik kukoricapéphez és egyéb ételekhez, önálló ital is lehet.
Kisbán Eszter
Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Caută în cea mai mare arhivă digitală de ziare din Europa de Est, ce conține reviste, publicații științifice, săptămânale și cotidiene.