tejfel: ételek habarására, ízesítésére általánosan használatos tejtermék, amely egyúttal a magyar népterület nagyobb részén a →tejfeldolgozás menetében a →vajkészítés alapanyaga. – Tehéntejből a háztartások mindenütt gyűjtenek tejfelt, többnyire az →aludttej felszínéről. A juhtejet csak a nagyobb mennyiséget feldolgozó pásztorok fölözik le szórványosan a →sajtnak való beoltás előtt. Ilyenkor tulajdonképpen édes tejszínt szednek le, ami a tárolás, nagyobb mennyiség összevárása alatt savanyodik tejfellé. A pásztorok a juhtejfelt saját háztartásukban a tehéntejfelhez hasonlóan használják. Uradalmakban gyakran paraszti tulajdonú közös fejősnyájaknál ritkán szedették le rendszeresen a pásztorokkal a juhtejfelt vajkészítés céljára.
Kisbán Eszter
Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Caută în cea mai mare arhivă digitală de ziare din Europa de Est, ce conține reviste, publicații științifice, săptămânale și cotidiene.