magyar konyha: gasztronómiai megjelölés, amely a hazai újkori konyhatechnikának olyan nemzetközileg is ismertté vált, összekapcsolódó ételkészítési vonásait takarja, amelyek azáltal keltettek feltűnést, hogy más európai vidékeken részben külön-külön is, de együttes alkalmazásukban biztosan hiányoznak. Ilyen a paprika eluralkodása a fűszerezésben, a hagymás-disznózsíros-paprikás, ill. ezzel kombináltan tejes-tejfölös húsételek, levek készítése. Az ilyen ételszerkesztés a regionális magyar konyhatechnikák egy részéből teljesen hiányzik. A táplálkozás egészét tekintve a különböző magyar vidékek ételkészítési eljárásai és ételeinek érvénye máig sem olyan integrált, hogy néprajzi értelemben egységes magyar paraszti konyháról lehetne beszélni. (→ még: nemzeti étel, →táplálkozás, →táplálkozási táj)
Kisbán Eszter
Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Caută în cea mai mare arhivă digitală de ziare din Europa de Est, ce conține reviste, publicații științifice, săptămânale și cotidiene.