kajszibarack, barack, sárgabarack (lat. Armeniaca vulgaris): a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó gyümölcsfa. A Duna–Tisza közén kialakult kajszibarack-kultúra speciális árutermelő terület, melyhez hasonló egész Európában nincs. A kajszibarack-termesztés e tájnak fontos kenyéradó foglalkozása. A kajszibarack népgazdasági szempontból egyik legjelentősebb gyümölcsünk, mert a világpiacon fontos szerepet játszik. Termőterületei még Székesfehérvár környéke, a Balaton vidéke, Győr környéke, de az egész ország területén megtalálható a házikertekben. A kajszibarackot nyersen, frissen fogyasztják. A termés nagy részét azonban a konzervipar dolgozza föl, ill. pálinkát főznek belőle. Őshazája Közép-Ázsia és Kína, ahol kb. 3000 éve termesztik. Európában az Ibériai-félszigeten és a Balkánon át terjedt el. Mo.-on másodlagos elterjedési góca alakult ki. A 16. sz.-ban tűntek föl az első magyar kajszibarackfák a sziléziai és németo.-i kertekben. Némely föltevés szerint a török hódoltság is hozzájárult a mo.-i kajszibarack-kultúra föllendüléséhez. A 16–17. sz.-ban az őszibaracktól megkülönböztetendő tengeri baracknak nevezték. A 19. sz.-ig kisebb mértékben és csupán házikertekben termesztették. A mo.-i kajszibarack-termesztés föllendülése a Duna–Tisza közi futóhomok gyümölcsösítésével fonódott egybe. A múlt század derekától nagy számban telepítettek kajszibarackfákat főleg Nagykőrös és Kecskemét környékére, ahonnan már az 1880-as évektől jelentős tételekben szállított a kereskedelem kajszibarackot Bécs, Berlin, Boroszló, Krakkó, Varsó, Vilna, sőt Szentpétervár piacaira. Különböző fajtáinak nevei: potyóbarack, rózsabarack, Borsi-barack. Nevezetes régi tájfajta a gönci magyar kajszibarack.
Kósa László
Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Caută în cea mai mare arhivă digitală de ziare din Europa de Est, ce conține reviste, publicații științifice, săptămânale și cotidiene.