Általában mesterségesen készített maró, oldó, erjesztő, ízesítő hatású folyadék.
1. (konyhaművészet) Különféle fűszerek, zöldségek felhasználásával készített savanyú lé, amelyben húsokat szoktak néhány napig tartani, hogy a hús porhanyóssá váljék v. sajátos ízt kapjon. Ecetes pác; sós pác. A vadashúst pácba teszi. Arra ébredt, hogy a felesége a másik szobában telefonál. – Te Juliska szívem, mi volt abban a pácban, mikor a múltkor nyulat ettünk nálatok? (Móricz Zsigmond)
2. (szövőipar) <A szövőiparban:> olyan anyag, amelynek hatására a nyersanyagokba több festék ivódik be. || a. (bőripar) <A bőriparban:> csáva (1). || b. <A faiparban:> olyan híg festőanyag, amely a fába beleivódik, de a fa rajzolatát nem takarja el. || c. (fémipar) <A fémiparban:> a fém felületének lemaratására, kémiai tisztítására használt híg, kénsavas oldat.
3. (mezőgazdaság) A gabonaneműek megbetegedése (főleg az üszög) ellen por v. folyadék alakjában alkalmazott szer.
4. (állattenyésztés) Szecskára vágott szálas takarmányból és aprított növényi gumókból álló savanyított keverék <állatoknak takarmányul>. Három-napos pácot adunk a tehénnek.
5. (bizalmas) <Csak állandósult szókapcsolatokban:> nagy baj, kellemetlenül bonyolult, kínos helyzet; csáva (7). Vki pácba jut, kerül; pácban van; pácban hagy v. benne hagy a pácban vkit: benne hagyja abban a bajban, amelyet részben v. egészben ő okozott neki; kimászik a pácból. Nem szép tőlem Cserbe’ pácba’ hagyni mást. (Arany János) Benne volt a pácban, nyakig … Micsoda ronda egy ügy, s micsoda botrány lesz tavaszra. (Kosztolányi Dezső)
Szóösszetétel(ek):pácfesték; pácfestés; páclé.
Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Caută în cea mai mare arhivă digitală de ziare din Europa de Est, ce conține reviste, publicații științifice, săptămânale și cotidiene.