1. Keveréssel, felveréssel készült tésztából apró darabokra szaggatott s levesben megfőzött v. (sós) vízben kifőzött tészta; ízesítőanyaggal külön ételként v. más (rendsz. hús)étel mellé köretként fogyasztják; nokedli. Tojásos, túrós galuska; borjúpörkölt, paprikás csirke galuskával.Szóláshasonlat(ok):úgy beszél, mintha galuska volna a ® szájában. Ármány-adta Péterkéje! | … Nem kell neki bor, galuska, | De bezzeg kell a Juliska. (Vörösmarty Mihály) Vacsorára juhtúrós galuska volt, a többiek szidták, hogy sovány, ragad, mint a csiriz. (Móricz Zsigmond) || a. Darával, túróval, hússal kevert, ilyen formára alakított s meg- v. kifőzött tésztaétel. Kieszi a levesből a galuskát.
2. (tájszó) Nagyobb kockákra vágott főtt tészta. Két levelet gyúrt galuskának.
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!
Caută în cea mai mare arhivă digitală de ziare din Europa de Est, ce conține reviste, publicații științifice, săptămânale și cotidiene.