elfogadó

Full text search

elfogadó melléknév és főnév
I. melléknév
1. Olyan <személy, közösség>, aki, amely vmit elfogad (1–6, 8–10, 12–13). A javaslatot elfogadó többség; a cikket elfogadó szerkesztő; a darabot elfogadó színház; a szakadt pénzt elfogadó bank; a kifogást elfogadó főnök; az ajánlatot elfogadó férfi; a miniszter lemondását elfogadó államfő; a kihívást elfogadó csapat; a csatát elfogadó hadvezér; a meghívást elfogadó vendég. || a. (kereskedelem) Olyan <személy, közösség>, aki, amely vmely megbízás teljesítését vállalja. A rendelést elfogadó vállalat; a megbízást elfogadó ügynökség.
2. (régies) Olyan <helyiség>, amelyet vendégek v. felek fogadására használnak, és erre a célra is rendeztek be.  A leány helyett annak apját találta az elfogadó teremben. (Jókai Mór) Két hölgy jelentkezett a királyné … elfogadó szobájában. (Mikszáth Kálmán)
II. főnév -t, -ja
1. (ritka) Vminek az elfogadója: vmit elfogadó (1) személy. A javaslat elfogadói. A pénz elfogadói nem vették észre, hogy hamis.
2. (kereskedelem, bankszakma, jogtudomány, 1945 előtt) Az a személy, aki a váltó kifizetését a váltó aláírásával elvállalja.
elfogadói.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi