Az oct. 3-ki manifestum felolvasása Péterváradon, oct. 10-kén.

Full text search

Az oct. 3-ki manifestum felolvasása Péterváradon, oct. 10-kén.
E sorok irója folyó hó 10-én b. Blagoevich péterváradi parancsnokkal találkozván, Bl. derűlt arczczal kezében tartva az oct. 3-ki manifestumat, következőleg nyilatkozott: „Jelenleg igen keserves állásban vagyok, a magyar alkotmány irányában. Előbbi állásommal meg voltam elégedve s szerencsésnek tartottam magam, hogy a magyar ministerium kivánságára ő felsége által Péterváradra tététtem át. Hogy a magyar alkotmánynak teljes lelkemből hódoltam, azt kétségbe vonhatatlanúl mindig tanúsítottam, mert én Magyarországot mindenek felett becsülöm és szeretem. De én ő felsége legfelsőbb parancsának mindig engedelmeskedni tartozom, még pedig mint katona, kétszeresen. S jelen manifestum igen leverő Magyarország alkotmányára nézve: de Kossuth is valójában tulhajtott.” (E nyilatkozatot csak azért közlöttük, hogy a nemzet ismerje embereit.) E nem igen vigasztaló szavak hallása után távozván, a várban több katonatisztet és polgárokat feszült figyelemmel láttam olvasni egy nyomtatványt. Gondolkodtam, mi legyen s mentem a lelkes Don Miguelek hez, s figyelmeztettem őket, hogy a jelen manifestum sokkal ördögibb mesterséggel koholt cselszövénye a camarillának, mint minden eddigi; ezt egy lelkes őrmester villámsebességgel elterjeszt a katonák közt. Végre eljött a 11 óra. A hires manifestum a tábornokok és tisztek jelenlétében az egész katonaság előtt német nyelven a legnagyobb ünnepélyességgel felolvastatott. Midőn olvasás közben s király neve előfordult, több tiszt éljent kiáltott, de a közvitézek mélyen hallgattak, s köztük a legsíriabb csend uralkodott. E halotti csend a tiszteknek, megemlékezvén Mirabeau ama mondásáról: Le silence du peuple est la lecon des rois, nem igen látszott tetszeni.
Nem hiszszük, igy szólanak a derék közvitézek, hogy a király határtalan urrá akarná tenni Magyarországon Jellachichot, mi őt, kit ez előtt a király egy manifestumában elkárhoztatott, mint népbujtogatót, mint a szerb rablókkal szövetkezett hazaárulót teljes lelkünkből gyűlöljük, és készebbek vagyunk mind egy lábig elhullani: mint sem hogy Jellachichot, ki most is hazánkat pusztítja, e várba bebocsássuk. Illy szellem, illy elszántság uralkodik a Don Miguel és Este ezred közvitézei közt, az utóbbiak tisztei közt azonban sokkal több a schwarzgelb, mint az előbbiek közt.
A Zanini olasz ezredbeliek örömtől elragadtatva; a huszárok könnyezve és mérgelődve hallgatták a manifestum felolvasását.
A ráczot mindenfelé szinte magokon kivül voltak örömükben, e manifestum olvasásakor; ezen örömet azonban a bécsi események, Latour felakasztatása, és Roth generál seregének lefegyverzése igen lehangolá.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi