TÁROGATÓ.

Full text search

300TÁROGATÓ.
Berzenczei a szabad lovas csapat alakító biztosa aug. 30-kán M.-Vásárhelyre érkezvén, ott jó sükerrel működik.
– Tyukodról 16 önkénytes ajánlkozott a táborba. A hajdani ólmosbotok honából reméljük, bátor elszánt hősök fognak kikerűlni, kivált ha történetesen vezérök a szatmári Hegel találna lenni.
– A Sieb. Bothenak Pestről azon újdonat-újan felfödözött újdonságot írják, hogy a sz. tamási remélt győzelem megünneplésére a megye házában 3000-nél több fáklya volt öszszehalmozva.
– A Jelasich által f. h. 4-kén Verőczében tartott tisztujítás, vagyis helyesebben szólva, kinevezés alkalmával többen azért fogattak el, mivel azt mondták, hogy a gyülésben semmi dolguk sincs. Egy pécsi lakos pedig azon bűn által lett börtönre méltóvá, mivel „ministerialis kalapot viselt.“
– A szász nemzet grófjához intézett ministeri rendeletet szász uraimék igen rosz néven vették, mint azt a Sieb. Bothenak ellene irányzott dühösködése bizonyítja. E lap ezt a rohanva rögtönzött unio éretlen és keserű első gyümölcsének nevezi. Továbbá azt veti szemére a kormánynak, hogy a szászföldről titkos jelentésekből meríti tudomását. Magyar kopók czirkálnak – u. m. – Szeben minden zugában, sőt az uniopártoló Brassó sem kiméltetik meg. Ezektől kapja a ministerium tudósításait, s rémeket lát és rémképek ellen hadakozik. Hiszen ez ismét a kémrendszer! úgymond.
– B. Blagoevich péterváradi parancsnok, a Pressb. Zeit. szerint, titkos tanácsosi czímmel ruháztatott föl díj nélkűl.
– Szebenben a katonaállítási öszszeirást rendelő ministeri intézvénynek, a Kol. Hir. szerint nem akarnak engedelmeskedni.
– Ugyan-e lap írja, hogy f. h. 8-kán a szabad lovas csapat fölfegyverzésére 500 kard és 1000 db pisztoly érkezett Kolozsvárra.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi