ÁLLAPOTUNK ÉS POLITICÁNK.

Full text search

ÁLLAPOTUNK ÉS POLITICÁNK.
Napjaink jelen mozgalmai, mellyek részint az enyém, és tiéd körüli téveszmék, részint a ki nem elégített, sőt sok helyen veszélylyel is fenyegetett népszabadság érdekében, részint az uralkodásra törekvő egyéni szenvedélyek, s aljasbb személyes vágyak következtében fajúltak el, elözöték egész Europát.
A nyugoton feltűnt hajnalnak arany sugárai kihatottak hazánk területére is. A bal- s előitéletek ezred évi pulya álmából, a szolgaság s népzsarolás bilincseiből fölébredtünk, s tettre, nemzethez illőbb cselekvésre buzdultunk. Az mi januarisuban még idő előttinek, s lehetetlennek tartatott, 40 nap mulva minden ellenkezés nélkül megadatott s valósíttatott. Azok, kik a lefolyt tél napjaiban a föld, személy s kezek felszábaditása, politicai jogok átalánosítása és a hűbéri intézetek eltörlése körüli irodalmi és socialis téren küzdőket lázangónak keresztelék, ugyanazon év tavaszán ön magok sürgették megadatni a népnek mind azt, mi őt illeti, mitől csak az önkény, és sötét századok szolgasága által fosztatott meg. – Nem volt többé szó, hogy a nép éretlen, tudatlan; hogy az önállás éles kés, mellyel önmagát sebezheti meg; hogy a népjogok a vallás és egyház kárára és eltemetésére szolgálnak, mint ez a szolgaság, a historiai iskola tanitványai által ezerszer is mondatott. Ezek a tavasz nyiltakor mind feledésbe mentenek, olly cskaély valót foglaltak magokban, s olly hivány volt alapjok. Mind ez pedig azon szellemi forradalomnak és szabadság-mozgalomnak szüleménye volt, melly februarius s martiusban nyugoti Euroűpában keletkezett, s fen nem tarthatott folyamárban mindenhova, s igy honunkba is elhatott.
De a szabadság újonnan nyert szép tavaszát borús és vészfelleges napok követték. Ezreknél a szabadság, és rosszul értett jogok vágyai túl áradtak el. Százak és százak a népküzelmeket saját énjök boldogítására akarták felhasználni. Sokan a forradalmat kőszirtnek tekintették, mellyre trónokat állíthassanak. És voltak még ollyanok is, kik a szolgaság általános bukásán nem okulva, a zsarnokság korának ivsszaállíthatása felől kétségbe nem esve, habár a távolból is, hová rejteztek kebleik milliárd büneibel az istenitélet büntető keze elől, többféle kisérletekhez nyúltak, a kivívott küzdelmek babérjait elrablani, vagy összetépni.
Innen zavarok, a békés polgári élet felzaklatása, a csend és társadalmi biztosság fldúlása, polgári harczok s vérontó csaták eredtek. A szellemi forradalom napjait lázas jelenetek váltották fel. És e zavarok, néhol véres kitörésekkel is vegyítvék, nem maradtak el tőlük sem.
Azon minden csendet s békét feldúló mozgalom, melly ezentúl megszünt tisztán a szabadság és népjogok harcza lenni, az ellenforradalom és személyes, anyagi érdekek küzdelme lőn.
Ennek mindenütt, minden országban, s minden társi viszonyban legrosszabb eredményei lőnek.
A pártok új alakban, új térre léptek, a szenvedélyesség és dühönség terére. A néposztályok egymás irányában a gyülölség s üldözés szerepét ölték fel. A vagyonosok s vagyontalanok közti ellenszenv, melly őröktől tart, most élet-halálra menő harczczá fajult. A nemzetgazdászat minden ágai tökre mentek. Minden neme a terményző foglalkodásoknak, a földészet, műipar, bel-, kül- s transitó kereskedés, irodalom, és szellemi működés – egy szóval minden pang, s alig jövedelmezőleg vesztegel. Hogy így a financia, a statusgazdászat is, milly nagoyn leapadt, kiki tudja. Ez azonban olly fontos tárgy, melly tüzetes vizsgálatot igényel. Hogy a közjövedelmeknek tetemesen kelle ott csökkenni, hol a magán jövedelmek harmadára szálltak; hogy ott, hol a magánosok oeconomiája pang s alig mozog, a köz-statusvagyonosság sem lehet dús és nagyszerű, mindenki átláthatja. Szóval a felzavart, felizgatott állapot szellemi s anyagi hátramaradást, kereset fenakadását, s hiányokat, szegénységet szült. És hogy ez igy van hazánkban is, hol a foglalkodásoknak minden nemei csökkentek, a nép osztályai általában mind szenvedtek, saját szemeinkkel láthatjuk.
Ezekből észszerűleg azt következnék, hogy miután a megzavart, felizgatott állapot folytán mind a magánosok, mind a statusok tetemes hátramaradást és veszteséget szenvedtek, egesűlt erővel kiki a szabadság viszonyainak szilárditására, s a normalis állapot visszaállítására dolgozzék. – S ha még valahol a népjogok s alkotmányos élet nem volna eléggé biztosított, a kellő biztosítékokat közös összekapcsolt erővel meg kellene megszerezni. De ez izgatások, zavarok és krawallok közt meg nem történhetik, mert azok elválasztják különböző utakon a polgárokat, az erőket felosztják, és a felzaklatott szenvedélyek örvényében a közös czéltól eltérő tévutakra is vezérlik. S így a közszabadságot, a még hátra lévő garantiákat kivíni nem lehet.
És mi történik illy körülmények közt hazánkban?
Minden, de minden megtörténik a szenvedélyes tanácskozások, ingrült viták s pártküzdelmek körében, csak az nem, mi az új állapot szilárdítására, örökítésére vezethetne. (Vége köv.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi