Gödöllő, jun. 27.

Full text search

Gödöllő, jun. 27.
Itt Beniczki Ödön lett a követ, Fényes Elek vetélytárs kevesebbségben maradtával. Nehány, meglehet a jövő választásoknál használható tanulságokat itt elmondani, rendén látom. Az ambulator összeíró választmány tagjai között ott vala maga az elválasztott; a faluzás etlen semmi észrevételünk, ha azt a faluzó választmány önérdeke és szekere elébe nem fogatja; van pedig nagy kifogásunk ellene, ha az ellenkező történt. Mennyi előnye lehet és van e járkáló választmánynak a leendő követ megcsinálásában, keservesen tapasztaltuk, mert ez a kocsikázó küldöttség bizonyosan birand annyi tapintattal és előrelátással, hogy mielőtt az összeirandó helységbe érne, már tornyáról megösmeri, például Beniczki, vagy Fényes elébe, huzzák-e meg a harangot? Ebből aztán az lesz, hogy egy helyen igen szoros, igen szűk, más helyen igen tág és széles leend a választhatási képesség kapuja, mint megtörtént nálunk, hol példaul Keresztur, Czinkota, Tarcsa, Maglód összesen nem iratott többet 30 választónál, az egy Tura helységben olly nagy vala a szavazhatási vágy, kogy közel 300 ember iratta be magát; már pedig mit tehetnek róla az összeirók, hogy épen Tura, Dány, Sz. László voltak annyira lelkesülve szavazási joguk mellett, Czinkota, Keresztur stb. fel se vette – meglehet csak azért, mert a választmány tagjai között Fényesnek egy embere sem volt, annál több Beniczkynek.
Lehet, a faluzó választmány igen serény, lehet igen hanyag, és ennek viszont nem maga a választmány, hanem a helység tornya főoka, mellynek szemeiből kilátszik egy mérföldnyire hová kacsint. Igy aztán a választmány kegyes egy helyen kétszer, más helyen egyszer, az is négy öt órai várakoztatás után sebes ügetve összeiratni, igen kegyes, egy helyen nem kivánni meg a személyes megjelentés, összeirni a helység telekkönyve után, más helyen csak azt irni be, ki maga eljött és nevét feldiktálta. Mert ugyan mit is tehet róla a választmány, ha ő – mint maga vallotta Gödöllőn – Csabán a telekkönyv után képesit, Gödöllőn pedig épen pesti vásárkor kivánja az összeirandók személyes jelenlétét, mikor mindenki tudja a választmány tagjain kívűl: hogy a gödöllői választók mind vásárra mentek.*
Gödöllő Fényesre, Csaba hír szerint nem Fényesre szavazandott.
Tudták ugyan a helységek, hogy hiszem Fóton ül az ugynevezett kotlós választmány, és oda várja az elmaradt szavazókat; ámde azt is meghallották, hogy a küldöttség kegyes volt kétszer menni némelly helyekre, és természetesen igy okoskodának: miért menjünk mi Fótra, mikor helyünkbe jőnek másodszor is; igy vártak, vártak, miglen egykor azt vették észre, hogy szavazat nélkül maradtak. Már pedig mit tehet róla a választmány, hogy őket a nép olly szigorú részrehajlatlanoknak hiszi, hogy ha egy helyen megigaziták eljárásukat, azt más helyen is megteendik, hol igazítni való maradt; mit tehet róla a választmány, hogy ennyi officium imperfectuma van? –
Az összeirás alatt és után természetesen kérdések kérdése lőn: kit válasszunk? A valasztmánynak készen volt felelete, készen volt embere; de minthogy mindenki nem lehetett választmányi tag, sokan voltak, kiknek más felelete, más embere volt; végre a választás napja reggelén e kérdésre, kit válasszunk? Két felelet hangzott: Beniczky, Fényes; nyertes lőn Beniczky. Egy kissé nézzünk bele a kártyába.
Valamint a hazában mindenütt, ugy itt is a felekezetesség ütötte fel még egyszer kopott zászlóját, és azt mégegyszer fellobogtatá a gyanúsitás forgószelével a nép szemeláttárra, s a nép veszélyt látván egyházában, sietett, azt nem tudva még nagyobbá tenni, választott – mint halljuk – sok helen önérdeke ellen. Itt az nem történt, mert mi Beniczkyt nép emberének ismerjük, és épen ezért senki B. ügyének ugy nem ártott, mint a felekezetesség emberei, kik reá és ügyére ez utálatot sanbenitót vetették. Úrnapján hallottunk szónoklatokat, a hajdani eretnek szidásokra szomorúan emlékeztetőket, és láttunk, hogy ha némelly emberen állna: az eretnek máglyák még ma meggyulladnának, a reactio feketesárga palástja alatt, a felekezetesség ördöge ráfogá elébb a ministeriumra és a portestánsokra, hogy osztozni akarnak a római egyház javán; ezért egy nagy petitiót az országgyülére, és követeket az országgyülésre, kik e petitio érkeztére harangozzanak. Akadt egy lelkes férfiu az egyház emberei közöl, ki az egyház ügyét elbirta választani a követválasztás ügyétől, és népét választásánál magasabb dolgokra figyelmezteté; de akadt egy másik, ki egy közönség után, ki e régi fertőből kiemelkedni készült, Pétre hálóját utána veté és visszaránta, a dolog igy történt:
Fóti r. kath. Lelkész – a neve Holló – miután a felszámítás szerint nagyon kétes volt a győzelem, elindult konkolyt hinteni a fényes táborba, és a hollók természetéhez képest fényességeket ragadozni el; van emberünk, még pedig kath., ki hitét letenni késznek nyilatkozott a mellett, hogy őt Holló pénzzel kinálta, pénzzel kinálta még ott is, hol egy-két lépésnyi távolban, a sátor alatt szavazott a nép! Mellyet a hajdani korteskedés bűnére maga a néptanító tanított el. Felállott az egyházembere a dunakeszi nép, volt hallgatói között, és a választóhelyhez közel inté őket, hogy reformatus emberre szavukat ne adják. Lelkes nők hallották meg e szókat először és férfiak hiján készeknek nyilatkozának e madarat elriasztani, s míg a dunakeszi nép megszokva, papja után menni, elállott jegyzőjével együtt Fényestől, az alatt a nép más részét tartóztatni kellett, hogy a papon keze szennyét ott ne hagyja. Alulirt és többen álltuk utját az ingerült népnek, különben a hollószárnyakból nehány toll ott marad. – Mogyoródi és csabai emberek boszankodva mutatának egy nadrágos néha kaputos emberre, ki őket pénzzel csábítgatá, s valóban a csabai nép egy része követte Dunakesz példáját.
Van e követválasztásnak egy víg elő- és egy szomorú utójátéka, melly ikergyermeke a vizözönelőtti kortesvilág tisztátalan személyének; a vig előjártéknak lapja meg van kezünk között, egy eredeti levélben, melly a valkói itatónál tartandó korteslakoma elrendezéséről szólva, minden legényre 2 1/2 font húst, kenyeret és bort méret, a kerület felsőrésze a Beniczky-párt valósággal megjelent a választásnap előtti este, és Pestről szállított katonazene mellett becsülettel vigadt és örömében tombolt; a vigalom szép renddel mehetett, mert más nap reggel egy ittas kortes sem vala látható. – Az utójáték már szomorúbb vala. Vasárnap délesti hat orára volt a nyertes választósereg ismét összegyülendő a csordakútnál, hogy re bene gesta megegyék megigyák a maradékot; ez alatt az otthon maradt nép egy része Valkó és Héviz helységből kiment a lakoma helyére, s megtalált a sűrűben egy hordó bort, mellynek fenekét beütvén, dőzsölni kezdett; a mulatságból verekedés, a verekedésből vérontás, gyilkosság következett; egy hévizi magyar meghalt, többen sebesültek.
E kortestáborral szemközt áll egy másik, mellynek emberei többnyire gyalog, tarisznyásan jöttek el választani, papjuk, jegyzőjük, s nehány urak vezérlete alatt; – egy büszke tábor, mellynek ajkai kortes pohárhoz nem értek, és kezei kortespecsenye és kalácsok után ki nem nyultak, ez vala a fényes tábor, mondhatom egy büszket tábor! Melly önérzetében megnemesité a jogával először élő népsereget, megnemesíté sokkal inkább, mint hajdani választósereget a kutyabőr és ólmosbot; őrült az embernek lelek’ midőn a sereget nemes önérzetében büszkélkedni látá, örült, mert láthatá, hogy az uj váalsztósereg, a hajdani paraszttábor még depraválva nincs!
Urak! Papok!! Miért vetettétek el a másik tábor homlokáról e szép koszut, miért adtátok neki a gyalázat borát, és a szemrehányások keserü kenyerét, miért emeltétek fel a szabadság földére kijött néptáborban ama hajdani bálványt, melly előtt a jellemtelen kortestömeg hajdan térdet fejet hajtott? A nép bűne a ti bűnötök, romlása a ti romlástok. Diu servabit odorem!
Dobos

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi