Harczok Kanizsáért.

Full text search

Harczok Kanizsáért.
Augusztus 23-án, midőn a pápai követ selyemzászlót adott át a főherczegnek, serege 23.000 gyalogból és 4–5000 lovasból állott. Magyarok nem voltak a seregben, mert a németek meg akarták mutatni, hogy ők is elég vitézek és nem szorulnak a magyarokra. Ferdinánd az ostromot csapatparancsnokaira bízta, a kik rossz és tudatlan katonák voltak. Szept. 10-én kezdték Kanizsát ostromolni; ez azonban lassan folyt, míg Teriaki Hasszán törhetetlen kitartással intézte a vár védelmét. A főherczeg nem érezvén elég erősnek seregét, a székesfehérvári táborból kért segítséget. Russdorm 8000 főből álló hadával el is indult, de csak nov. 14-ére ért Kanizsa alá, a mikorra az időjárás már tejesen téliesre fordult, úgy hogy nov. 17-én az ostrom félbeszakítására kényszerítette a főherczeget.
461Az ostromló sereg sorsa azonban, melyet a szigetvári őrség folyton nyugtalanított, csak a visszavonuláskor vált végzetessé. Még a betegeket, a sebesülteket, 47 ágyút, 14.000 puskát, sőt a főherczegi kocsikat és ezüst-evőeszközöket is cserben kellett hagyni (Mill. Tört. V. 530.).
Az ostromló sereg elvonultával Teriaki Hasszán a főherczeg díszes sátrával, mint hadizsákmánynyal, Szigetvárra érkezett, de miután a nagyvezér már nem volt Szigetvárott, Siklósra ment. A kanizsai keresztény táborból elfoglalt ágyúkat és egyéb hadiszereket is Szigetvárra hozták, honnan Konstantinápolyba szállították azokat. S mikor a szigetvári őrség, mely a menekülő német hadat egy ideig üldözte, Szigetvárra visszatért, Teriaki Hasszán a várkapu fölé ült s itt a kezében tartott aranynyal telt zacskóból megajándékozta mindazokat, a kik neki a keresztény táborból levágott főt hoztak (Németh Béla i. m. 302.).
Kanizsa visszafoglalása iránt még több ízben történtek kísérletek, de eredménytelenül. 1603-ban Kollonics Szigfrid portyázott Kanizsa ellen, a várost felgyujtotta, de a várat nem tudta megvenni (Mill. Tört. V. 532.). 1604 tavaszán, mikor a császáriak ismét fenyegették Kanizsát, a török május derekán eleséggel látta el a várat s innen megtámadta Szécsi-szigetet, majd az egész Muraközt elpusztította. Viszont Csőszi András hajduvezér kicsalta a törököket Szigetvárról s teljesen szétverte őket (Németh Béla i. m. 302.).

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi